Vereniging Eigen Huis


Kredietbemiddelaars schuwen koppelverkoop en sluwe trucs niet

Goedkoop is duurkoop met leningen van Rick Engelkes en Peter R. de Vries

Onderzoek van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) laat zien welke sluwe trucs krediet- en hypotheekbemiddelaars gebruiken om hun leningen en hypotheken aan de man te brengen. Valse of onvolledige informatie en koppelverkoop worden niet geschuwd. Beide verenigingen eisen dat de nieuwe Wet Financiële Dienstverlening bepaalt dat consumenten bij kredieten tenminste 24 uur voor tekenen heldere schriftelijke informatie in huis moeten hebben over het leenproduct. Bovendien moet het verbod op afsluitprovisie, dat al geldt voor kredieten, ook gaan gelden voor verzekeringen.

Consumenten worden overspoeld met reclame voor zogenaamde goedkope leningen. Je hoeft de tv maar even aan te hebben of Rick Engelkes wil je overtuigen met Postkrediet in zee te gaan, Peter R. de Vries doet hetzelfde voor Crefinass Topkrediet en Edvard Niessing beweert dat Frisia Financieringen de laagste rente heeft. De Consumentenbond en VEH namen de proef op de som met een oproep onder leden en mystery shopping en ondervonden dat schriftelijke informatie over de goedkope leenproducten nauwelijks beschikbaar is. Je krijgt alleen mondeling informatie tijdens een afspraak en wordt dan gepusht om meteen te beslissen. De bemiddelaars gebruiken een groot aantal verraderlijke trucs om hun producten voordeliger te doen voorkomen dan ze in werkelijkheid zijn. Zo wordt bij een tweede hypotheek uitgegaan van een rente die maar voor een jaar vast staat. De verkoper benadrukt de lagere maandlasten ten opzichte van een lopende lening, terwijl de langere looptijd (en daarmee een hogere totale last) wordt verzwegen. Ook wordt de lage rente vaak alleen gegeven als je ook een dure verzekering afneemt. In de Geldgids van vandaag en het Eigen Huis Magazine van april staan meer trucs waar de consument op bedacht moet zijn.

De Consumentenbond en VEH eisen van de overheid maatregelen om consumenten te wapenen tegen dergelijke trucs. Duidelijke schriftelijke informatie over het product, de risicos, de periodieke last en de totale last over de hele looptijd moet tenminste 24 uur voor tekenen van de overeenkomst in bezit zijn van de consument. Afsluitprovisie, betaling van de totale provisie bij de aankoop van de verzekering, moet worden verboden en vervangen door gespreide betaling van provisie over de hele looptijd. Een verzekering kopen bij een krediet is nu veelal een voorwaarde voor het krijgen van de laagste rente (koppelverkoop), terwijl de consument zon verzekering vaak niet nodig heeft. Beide verenigingen willen dat deze eisen worden opgenomen in de nieuwe Wet Financiële Dienstverlening. Zij roepen de verzekeringsmaatschappijen en banken op om geen zaken te doen met bemiddelaars die zich van de genoemde sluwe trucs bedienen.