Gemeente Utrecht

Medewerkers Dienst Stadsbeheer gaan op kippen letten

Om direct in te kunnen grijpen in het geval dat de vogelpest zich naar Utrecht uitbreidt, houden medewerkers van de Dienst Stadsbeheer een oogje in het zeil bij de tientallen loslopende kippen in de stad. Vandaag hebben medewerkers van de afdeling Uitvoering, die in de buitenruimte werken, uitgebreide instructies gekregen waar zij op moeten letten en waar zij zieke of dode kippen kunnen melden.

Zij letten vooral op de algemene gezondheidssituatie van de kippen, zodat de Dienst Stadsbeheer direct maatregelen kan nemen wanneer een zieke of dode kip in de stad wordt aangetroffen. Op de Stadsboerderijen en dierenweides houden de medewerkers van Natuur- en Milieucommunicatie (NMC) de gezondheidstoestand van de kippen in de gaten. Bewoners die zieke of dode kippen in de buitenruimte zien, kunnen dit doorgeven aan het wijkbureau.

Er is geen vogelpest geconstateerd in Utrecht. Het vervoersverbod voor pluimvee wordt strikt gehandhaafd door de gemeente en op de Stadsboerderijen wordt de kippenmest afzonderlijk opgeslagen. Op de meeste Stadsboerderijen en dierenweides zijn kippen aanwezig. In verschillende parken in de stad lopen kippen vrij rond.

Mocht de vogelpest zich uitbreiden naar de stad Utrecht, dan liggen de draaiboeken klaar om direct in te grijpen. De loslopende kippen zullen dan gevangen worden door de Dienst Stadsbeheer en gedood. Hetzelfde geldt voor de kippen die op de Stadsboerderijen en dierenweides verblijven.