Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

De taken van een burgemeester...

Burgemeester is geen premier

Publicatiedatum: 7 maart 2003

Veel mensen zien de burgemeester als de meest machtige persoon binnen hun gemeente. Ze denken dat de burgemeester net zoveel invloed heeft als de minister-president in de landelijke politiek. Toch is dat een misverstand. In een gemeente zit verreweg de meeste politieke macht bij de wethouders en de gemeenteraad. Een burgemeester heeft drie wettelijke taken. Hij is voorzitter van het stadsbestuur, vertegenwoordigt de stad en handhaaft de openbare orde.

BESTUURSDIENST Het komt vooral door zijn rol als voorzitter van het stadsbestuur, dat mensen denken dat de burgemeester de meest invloedrijke persoon is in de lokale politiek. Zoals premier Balkenende de ministerraad voorzit, zo is de burgemeester voorzitter van het college van Burgemeester en Wethouders (B&W). Maar daar houdt de vergelijking dan ook op. In tegenstelling tot de premier heeft de burgemeester maar weinig echt politieke macht.

Wel heeft de burgemeester de belangrijke taak om als voorzitter van het college van B&W, en trouwens ook als voorzitter van de gemeenteraad, voor eenheid te zorgen en leiding te geven. Hij zorgt voor samenhang tussen de verschillende beslissingen die het college van B&W neemt. In de B&W-vergaderingen heeft de burgemeester ook zelf stemrecht, in de gemeenteraad niet. In de gemeenteraad is hij alleen technisch voorzitter: hij zit de vergaderingen voor, maar is zelf geen lid van de raad.

Smoelwerk van de stad

Een tweede, heel belangrijke taak van een burgemeester is het vertegenwoordigen van zijn gemeente. Hij is het gezicht van de gemeente in de stad. Hij treedt op als gastheer bij een bezoek van hoogwaardigheidsbekleders, reikt onderscheidingen uit, komt langs met een bloemetje als een inwoner honderd jaar of ouder wordt en houdt een toespraak als een belangrijk cultureel festival wordt geopend. Een bekende traditie is dat de burgemeester van Leiden ieder jaar meerijdt in een open koets in de optocht op 3 oktober.

Ook buiten de gemeentegrenzen is de burgemeester het boegbeeld van de stad. Burgemeesters moeten een Haags netwerk hebben: goede contacten met bestuurders bij de Rijksoverheid in Den Haag, en ook bij de provincie Zuid-Holland. Een van de redenen daarvoor is dat Den Haag regelmatig subsidies geeft aan lokale overheden. Voor een werkgelegenheidsproject bijvoorbeeld, of voor een project dat de veiligheid vergroot. Door te lobbyen en aandacht te vragen voor de stad, kan een burgemeester als een soort ambassadeur proberen om landelijke steun te krijgen bij het oplossen van problemen. Een burgemeester kan zijn Haagse netwerk overigens ook gebruiken om de lobby van andere collegeleden te ondersteunen, want ook wethouders lobbyen om politieke steun voor hun stad.

Het is tenslotte belangrijk dat de burgemeester de gemeente een gezicht geeft in de regio. Veel Leidse problemen zijn regionaal, zoals bijvoorbeeld het tekort aan woonruimte. Als voorzitter van het Samenwerkingsverband Leidse Regio (SLR) heeft de burgemeester van Leiden de taak om de samenwerking tussen verschillende gemeenten in de regio te bevorderen.

Veilig op straat

Tot slot is een burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en de veiligheid in zijn gemeente. Dat betekent dat hij veel contact heeft met de brandweer en de politie. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de brandveiligheid in de stad, en voor de veiligheid in het uitgaansleven en de horeca.

Ook is een burgemeester bevoegd om evenementen te verbieden, als hij denkt dat die de openbare orde in gevaar brengen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een omstreden demonstatie, een sportevenement waar problemen mee verwacht worden of een gevaarlijke attractie op de kermis. Bij calamiteiten, zoals rampen of een ernstig verkeersongeval, heeft de burgemeester een leidende en coördinerende functie.

Omdat Leiden de grootste gemeente is in de politieregio Hollands-Midden, is de burgemeester van Leiden bovendien korpsbeheerder in die regio. Hij heeft het opperbevel over de Brandweer en coördineert bij rampen die de gemeentegrenzen overstijgen.

Aan u de keus!

De afgelopen weken heeft Leiden intensief kennis kunnen maken met de beide kandidaten. En omgekeerd hebben de kandidaten Leiden leren kennen. Verschillende activiteiten in de campagne, zoals discussieavonden, sportwedstrijden en contacten met burgers op de markt en op straat, waren bedoeld om u de kans te geven een gefundeerde keuze te kunnen maken. Ook in deze krant hebben de kandidaten uitgebreid ruimte gehad om zich aan u te presenteren, zoals u hieronder kunt zien. Het woord is nu aan u. Kom dinsdag stemmen, geef de raad advies over de nieuwe burgemeester van Leiden! Aan u de keus!

www.leiden.nl/burgemeester

Deze pagina is gewijzigd op 7 maart 2003