Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

Expositie Watersnoodrampen Hooglandse Kerk

Publicatiedatum: 7 maart 2003

In de periode van woensdag 5 tot en met 12 maart aanstaande zal in de Hooglandse Kerk een expositie worden gehouden over de watersnoodramp van februari 1953, die zon grote en dramatische ingreep was op een deel van Nederland en haar bevolking. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan iets minder bekende watersnoodrampen.

CULTUUR EN EDUCATIE - Al voor 1953 was er sprake van een watersnoodramp, die óók een deel van Zeeland trof. De ramp begon tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen er een eerste bombardement van de Britse Royal Air Force met maar liefst 247 Lancaster-bommenwerpers op de dijk van Westkapelle plaatsvond. Er zouden nog meer bombardementen volgen. Doel was om de Duitsers te verdrijven van Walcheren, dat strategisch aan de Westerschelde lag.

Maar wat betekende water voor de stad Leiden in het jaar 1574? Juist toen speelde water een belangrijke rol voor de stad, iets wat bij veel Leidenaren niet bekend is.

De totaalexpositie is samengesteld uit veel originele fotos en documenten, vooral ten aanzien van februari 1953, voor duizenden burgers in het land nog steeds een niet te vergeten herinnering. Reacties van burgers van nu alsmede een serie dagbladen van toen ontbreken ook niet op de expositie.

De tentoonstelling is vanaf woensdag 5 maart aanstaande dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur, met uitzondering van zondag 9 maart. De toegang is vrij. Hooglandse Kerk, Middelweg 2, Leiden.

Watersnoodrampen

Deze pagina is gewijzigd op 7 maart 2003