Socialistische Partij

12de congres

Bos blijft onduidelijk over ziekenfondspremie

07-03-2003 * Agnes Kant heeft namens de SP vrijdagmiddag meer dan 35.000 protesthandtekeningen overhandigd aan PvdA-leider Wouter Bos. De tienduizenden handtekeningen zijn gezet door mensen die de absurde verhoging van de ziekenfondspremie teruggedraaid willen zien. Bos nam de handtekeningen in ontvangst, maar zijn verkiezingsbelofte om de verdubbeling ongedaan te maken, herhaalde hij niet.

Agnes Kant: Maak stijging ziekenfondspremie ongedaan! Bij de overhandiging vroeg Agnes Kant aan Wouter Bos om duidelijkheid over de overeenkomst die de onderhandelaars van PvdA en CDA op dit punt hebben gesloten. Bos heeft voor de verkiezingen steeds gezegd dat de verdubbeling van de ziekenfondspremie van de baan zou gaan. Tot spijt van vele omstanders op het Haagse Binnenhof weigerde Wouter Bos echter zekerheid te geven. Ik ben in onderhandeling op dit punt met een partner die het niet met mij eens is. Ik doe wat ik kan, was de enige toezegging van de PvdA-leider.

Het kabinet van CDA, VVD en LPF schrapte een enorm bedrag op de uitgaven voor de ziektekosten en compenseerde dat door de ziektekostenpremies te verdubbelen. Vooral voor lagere inkomens is dit een onevenredig zware aanslag op het loonstrookje. De beloofde compensatie bleef achterwege. Op 6 januari startte Agnes Kant namens de SP de actie `Twee maal nominaal is een schandaal!', waarmee in korte tijd tienduizenden handtekeningen werden opgehaald.

De handtekeningen werden op het Binnenhof overhandigd onder het motto `Twee maal nominaal blijft een schandaal!'. Agnes Kant: Balkenende heeft deze verdubbeling op zijn geweten en Bos heeft gezegd: deze verdubbeling gaat van de baan. Beide politici beweren om de haverklap dat ze meer naar de mensen gaan luisteren, dus ik reken er op dat ze deze tienduizenden protesthandtekeningen serieus nemen.

Bos en Balkenende nemen tienduizenden handtekeningen in ontvangst: `Twee maal nominaal blijft een schandaal!'

zie ook Actueel nieuws uit het land