Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 7 MAART 2003

Tijd: 17.15

Platform tegen de 'Nieuwe Oor­log':

Rapport Blix/El Baradei geen enkele invloed op oorlogsvoornemen Bush

Keer op keer maakte Blix tijdens zijn rapportage aan de Veiligheidsraad zonder omhaal duidelijk dat hij pleit voor voortzetting van de inspecties. Het ziet er echter naar uit dat de VS zich niet meer laten afbrengen van een militaire op Irak.


.

Saskia Kouwenberg, woordvoerder van het Platform tegen de 'Nieuwe Oor­log': Door de keuze van de VS om de persconferentie van president Bush vlak voor de rapportage van Blix te plannen en door de uitspraken op die persconferentie is het duidelijk dat de Amerikaanse president de conclusies uit de Blix/El Baradei rapportage geen enkele rol zou laten spelen in het be­sluit om een aanvalsoorlog tegen Irak te beginnen.

Volgens Bush heeft Irak niet voldaan aan de voorwaarden in resolutie 1441, waarin staat dat Irak onvoorwaardelijke, onmiddellijke en volledige medewerking moet verlenen aan inspecteurs en dat is niet gebeurd volgens VS. Dus, redeneert Bush, er bestaat geen twijfel over dat er al een VN mandaat ligt om de militaire optie in te zetten. Voor Bush is 99.9% geen 100%, dus niet genoeg.

De uitslag van een tweede resolutie speelt geen enkele rol volgens Bush, want 1441 geeft al het mandaat voor een militaire aanval en de president stelde duidelijk dat een nieuwe resolutie slechts laat zien waar iedereen staat, niks meer, niets minder. Voor Bush gaat alles volgens plan en heeft de VN geen rol meer te spelen, aldus Kouwenberg.

Intussen is het Verenigd Koninkrijk bezig een compromis resolutie te formuleren, om een veto van Frankrijk en Rusland van de al eerdere ingediende resolutie, te vermijden.

De vraag is of dit 'com­promis' slechts een paar weken uitstel be­werkstelligd voor de Brits- Ameri­kaanse aanvalsplannen. 'Als dat zo is' ver­klaarde Saskia Kouwenberg, ' dan gaat het wederom niet om een serieuze poging om te komen tot een vreedzame oplossing.

Het platform steunt het voorstel van Kofi Annan te bemiddelen in Bagdad om, in een poging een militaire aanval te voorkomen, Saddam te bewegen af te treden en het land te verlaten.

De door ons aangekondigde demonstra­tie tegen de oorlog op 22 maart aan­staan­de, wordt dan des te nood­zakelijker.'

Het Platform blijft van mening dat Nederland geen enkele steun moet geven aan deze aanvalsoorlog.

Informatie: Saskia Kouwenberg telefoon 020 68 36 533 of 06 25 220 775

Karel Koster: 06 1322 33 59

Saskia Kouwenberg

*** independent human rights activist/

conflict resolution/interim coordinator xminy Jacob van Lennepkade 44 hs
1053 ML Amsterdam
The Netherlands
phone: + 31 20 68 36 533
handphone: + 31 6 25 220 775

Australia: Paradise Valley, Nimbin NSW 2480
phone: + 61 2 66 891 658
e-mail: saskia@sos-maluku.org
skouwe99@westbrabant.net