Ministerie van Financiën

De Tweede Kamer der Staten-Generaal

Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk

BZ 2003-00173 M

Onderwerp

Rapport "Zicht op subsidies" in antwoord op de Motie Van As (28600, nr. 51)

In antwoord op de motie van het lid Van As (AFB 2003) doe ik u toekomen het rapport ?Zicht op Subsidies?. Het kabinet heeft in haar reactie op deze motie aangegeven op korte termijn een interdepartementale werkgroep in het leven te roepen die ter voorbereiding op de nieuwe formatie bestaande subsidieregelingen zou inventariseren en tevens een beoordelingskader zou opstellen. Dit rapport is in interdepartementaal verband tot stand gekomen en geeft een inventarisatie van subsidies die door departementen aan derden worden verstrekt alsmede het beschreven beoordelingskader op basis waarvan subsidies beoordeeld kunnen worden.

Voor de inventarisatie van de subsidies heeft het subsidieoverzicht rijksoverheid 2003 (SOR) als basis gediend. Daarin worden jaarlijks departementale subsidies gepresenteerd. In 2003 is voor totaal ca. ? 17,5 miljard aan subsidies opgenomen in het SOR, verdeeld over 505 subsidieregelingen.

Daarnaast is voor deze inventarisatie nog breder gekeken naar departementale uitgaven die niet in het SOR als subsidie zijn opgenomen, maar wel onder de in dit rapport gehanteerd definitie van subsidies zouden kunnen vallen. Deze overige subsidies, zogenoemde niet-SOR subsidies, betreffen in totaal ca. ? 4,7 miljard en zijn opgenomen in Bijlage 1 van het rapport. In totaal is er in het begrotingsjaar 2003 ruim ? 22 miljard aan subsidiegelden geïnventariseerd.

Op basis van deze inventarisatie is een aantal dwarsdoorsneden gemaakt die inzicht geven in de tien grootste subsidieregelingen, een onderverdeling naar beleidsthema?s zoals zorg, onderwijs en veiligheid en een verdeling per departement. Ook zijn bijvoorbeeld de verschillende doelgroepen geïnventariseerd.

Bij de Miljoenennota 2003 is een taakstelling op SOR-subsidies opgenomen die oploopt tot in totaal ca. ? 600 miljoen in 2007. Daarnaast zijn ook aanzienlijke besparingen ingeboekt op de niet-SOR-subsidies (bijv. ? 850 mln. op arbeidsmarktsubsidies). Dit leidt ertoe dat de subsidiebudgetten voor de meeste subsidieregelingen een neergaande lijn vertonen. In tabel 1b wordt een overzicht gegeven van de meerjarige subsidiebudgetten per departement. De totalen in deze tabel bevestigen deze neergaande lijn.

Het subsidieoverzicht rijksoverheid (SOR) is met ingang van de Miljoenennota 2003 alleen nog gepubliceerd op het internet (www.minfin.nl), dit op verzoek van de Commissie voor de Rijksuitgaven . De Commissie liet weten het na 2002 niet zinvol te vinden dat het subsidieoverzicht jaarlijks in haar papieren vorm aan de Tweede Kamer zou worden gezonden. In plaats daarvan zou eens in de vier jaar een evaluatieve brief aan de Kamer kunnen worden gezonden over het instrument subsidies in het algemeen en zou de informatie uit het subsidieoverzicht via internet beschikbaar moeten zijn. Met dit rapport heeft een eerste van de vierjaarlijkse evaluatie van het subsidie-instrument plaatsgevonden.

Rapport Zicht op Subsidies

De Minister van Financiën,


---

BZ 2000/1607 I