Nederlandse Hartstichting


Test je conditie op de FietsRai van 7 t/m 11 maart 2003

13-2-2003

Kom naar het Gezondheidsplein op de Fietsrai

Dat voldoende lichaamsbeweging gezond is, weet iedereen. Veel Nederlanders denken dat ze genoeg bewegen. Uit onderzoek blijkt echter dat dit niet het geval is. Een op de drie Nederlanders beweegt onvoldoende. Om meer te bewegen hoeft u uw leven niet drastisch te veranderen. 30 minuten per dag bewegen is al voldoende. U hoeft beslist geen dure sportuitrusting aan te schaffen of lid te worden van een vereniging. Fietsen is een goed voorbeeld. Fietsen naar het werk of op de fiets boodschappen doen, levert al een deel van de benodigde 30 minuten per dag op.

De Nederlandse Hartstichting heeft samen met de organisatie van de FietsRai het Gezondheidsplein opgezet. De bezoekers kunnen hier o.a. verschillende bewegingstesten doen.

Fysiotherapiepraktijk SW Plexus uit Amsterdam voert de Nationale Gezondheidstest uit (gratis).
De Nationale Gezondheidstest is een jaarlijks terugkerende test waarbij Nederlanders getest worden op aspecten van fysieke fitheid en gezondheid. Daarbij wordt lichaamslengte, lichaamsgewicht, buikomvang en conditie gemeten. Daarnaast moet een vragenlijst over onderwerpen als 'Lichamelijke activiteit in vrije tijd en werk', 'Leefstijl' en 'Gezondheid' worden ingevuld. U krijgt een persoonlijk fitheidsprofiel en een advies op maat over beweging en leefstijl.

Sportschool Total Workout uit Groningen geeft demonstraties op Spinningfietsen. Ook kunt u zelf een spinningfiets uitproberen. Spinning is al een tijd zeer populair. Het is een training op een fiets met een warming-up, het rijden van een virtueel parcours en een cooldown. Daarnaast kan er een test gedaan worden op een fiets waarna een trainingsprogramma kan worden opgesteld. Deze test wordt door een inspanningsfysioloog gedaan. Zij zal ook presentaties geven over sportblessures en het voorkomen daarvan. Ook kunnen bezoekers met de taillemeter van het Voedingscentrum bekijken of men overgewicht heeft en zullen er caloriewijzers beschikbaar zijn.

Sinds de oprichting van de Nederlandse Hartstichting in 1964 is zij actief betrokken bij tal van ontwikkelingen op het gebied van de bestrijding van hart- en vaatziekten. Dit doet zij door wetenschappelijk onderzoek te stimuleren, de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren en voorlichting te geven over een gezonde leefstijl. Wetenschappelijk onderzoek is noodzakelijk om de precieze oorzaak van hart- en vaatziekten te achterhalen. Daarnaast levert wetenschappelijk onderzoek nieuwe behandelingen op die in de praktijk bewezen moeten worden. Zonder onderzoek is er geen vooruitgang. Gezond leven is leuk, lekker en niet al te moeilijk. Met deze positieve benadering wil de Nederlandse Hartstichting een gezonde leefstijl onder de aandacht van het publiek brengen. Bovendien is een gezonde leefstijl de meest effectieve manier om hart- en vaatziekten te voorkomen. Een gezonde leefstijl is: niet roken, voldoende bewegen, gevarieerd en niet te vet eten, veel groenten en fruit en genoeg ontspanning. De verbetering van de zorg voor hart- en vaatpatiënten is van belang. Op nationaal niveau is dat nodig vanwege de wachtlijsten voor behandelingen. Ook zien we problemen bij de individuele zorg. Met goede voorlichting aan patiënten en familieleden willen we dat individuen in staat zijn hun persoonlijke situatie te verbeteren. De Hartstichting signaleert zulke problemen en gaat ze te lijf, in het belang van de patiënten en hun naasten.

Voor het realiseren van de doelstellingen is de Hartstichting volledig afhankelijk van bijdragen uit de Nederlandse samenleving.