Ballast Nedam


Definitieve jaarcijfers 2002 volgens verwachting

Het nettoverlies in het jaar 2002 bedraagt Euro 143 miljoen. Dit is conform de op 11 februari uitgesproken verwachting.

Het verlies werd veroorzaakt door de moeilijke omstandigheden in de internationale activiteiten en het Verenigd Koninkrijk, de daarop volgende ingrijpende reorganisaties en de noodzakelijke aanvulling (Euro 38 miljoen) van het pensioenfonds als gevolg van de malaise op de aandelenmarkt.

De omzet van het concern was in 2002 met Euro 2,3 miljard gelijk aan die van vorig jaar. Het orderboek verminderde tot Euro 1,8 miljard (van Euro 2,5 miljard in 2001). Het verschil is grotendeels het gevolg van de verkoop van het aandeel in de bagger joint venture Ballast Ham Dredging en de afbouw van de internationale activiteiten.

Het orderboek van de Nederlandse divisies (Euro 1,1 miljard) is hetzelfde als vorig jaar. Het totale orderboek bevat Euro 1,3 miljard verzekerde omzet voor 2003.

Internationale activiteiten

Vorig jaar juli heeft Ballast Nedam besloten om zich terug te trekken uit de risicovolle en structureel verliesgevende internationale projectenmarkt. Dit heeft geleid tot een sanering die volgens plan verloopt.

De divisie Ballast Nedam International zal worden opgeheven na voltooiing van de vier nog lopende grote projecten (2005). In de cijfers van 2002 zijn de verwachte resultaten van de afwikkeling van deze projecten en de reorganisatiekosten meegenomen.

Verenigd Koninkrijk

Bij de Britse dochter Ballast Plc zijn door een forse afslanking de verliesgevende zuidelijke regio's binnen een jaar tot een kwart van de omzet teruggebracht. Herstel van de winstgevendheid wordt voor dit jaar verwacht. Het bedrijf heeft in 2002 zijn positie op de PFI (Private Finance Initiatives) markt aanzienlijk versterkt door het verwerven van grote meerjarige bouw- en onderhoudscontracten. Zoals eerder aangekondigd zal Ballast Nedam op termijn de Britse markt verlaten gezien de beperkte schaal en het gebrek aan synergie met de Nederlandse bedrijven.

Nederland

De omzet van de Nederlandse bedrijven bleef ongeveer gelijk aan die van 2001 (Euro 1,2 miljard).

Ballast Nedam Infra realiseerde een iets lagere EBIT als gevolg van de prijsdruk in de wegenbouw.

Ballast Nedam Bouw en Ontwikkeling ondervond vertraging bij de start van grote woningbouwprojecten, waardoor de voorbereidingskosten en rente nog niet door omzet worden gedekt. Deze dekking zal nu ten goede komen van het resultaat van 2003.

Ballast Nedam Industrie en Toelevering heeft Euro 9 miljoen voorzieningen getroffen voor een efficiency-operatie in de prefab sector. Dit marktsegment is geconfronteerd met overcapaciteit en prijsdruk. Door de reorganisatie zal Ballast Nedam zijn concurrentiepositie verbeteren.

Baggeren

De EBIT van Euro 79 miljoen is de combinatie van het operationele resultaat (Euro 19 miljoen) en de boekwinst op de verkoop van het aandeel in Ballast Ham Dredging (Euro 60 miljoen).

Financiële situatie

De solvabiliteit bedraagt 9%. Met de banken is een overeenkomst gesloten waardoor de financiering van het concern is zeker gesteld. De financiering bestaat onder meer uit een Euro 50 miljoen faciliteit (gecommitteerd; één jaar looptijd) en een Euro 25 miljoen kasfaciliteit. De Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam heeft een langlopende lening verstrekt van Euro 38 miljoen (looptijd 6 jaar).

Bod Egeria

Op 7 februari heeft Egeria B.V. een bod uitgebracht op de Nederlandse activiteiten. De intentie is dat deze onder de naam Ballast Nedam worden voortgezet. Op 21 februari is op hoofdpunten overeenstemming bereikt over de overname van Ballast Nedam Nederland.

Een due diligence onderzoek vindt thans plaats en zal eind maart worden afgerond. Tot dat moment is aan Egeria exclusiviteit verleend. Dit geldt niet indien een andere partij een bod zou uitbrengen op de aandelen van Ballast Nedam N.V.

Een definitieve beslissing over het bod van Egeria zal worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 23 april aanstaande.

Ballast Nedam N.V.
Raad van Bestuur

Omzet
EBIT
EBIT in % van omzet
Orderportefeuille
Geconsolideerde winst- en verliesrekening
Verkorte balans
Geconsolideerd kasstroomoverzicht