Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

PERSBERICHT
Woerden, 7 maart 2003

ALLOCHTONE VROUWEN KUNNEN BETER EN MEER BEWEGEN MET ONDERSTEUNING VAN INSTRUCTIEVIDEO

Allochtone vrouwen die niet aan reguliere sport- of bewegingsactiviteiten willen of kunnen deelnemen, kunnen vanaf deze week verantwoord leren bewegen met behulp van de instructievideo 'Bewegen is gezond - en nog gezellig ook'. Het NIGZ lanceert deze video deze week in het kader van Internationale vrouwendag (8 maart 2003). De video is beschikbaar in vijf talen en is gemaakt in opdracht van NOC*NSF, als onderdeel van het actieprogramma Nederland in Beweging!

Ook allochtone vrouwen hebben te kampen met overgewicht. Overgewicht is een risicofactor voor aandoeningen zoals gewrichtsklachten, suikerziekte, kanker en hart- en vaatziekten. Met name oudere allochtone vrouwen doen bovendien weinig of niet aan beweging en nemen zelden deel aan reguliere sport- of bewegingsactiviteiten. En zeker niet wanneer die niet aansluiten bij hun eigen taal en belevingswereld.

Individueel, met het gezin of met andere vrouwen
De video 'Bewegen is gezond' is bedoeld om allochtone vrouwen te stimuleren (meer) aan beweging te doen. Bewegen is immers belangrijk voor iedereen. Elke dag minstens een half uurtje bewegen is gezond, en samen met anderen is het nog gezelliger. Allochtone vrouwen kunnen de video thuis gebruiken voor individuele oefening of samen met het gezin, of buitenshuis, bijvoorbeeld bij groepsbijeenkomsten met andere vrouwen.

Eenvoudige oefeningen
De video is ontwikkeld voor vrouwen die weinig of niet aan beweging doen. In de video is te zien dat bewegen niet moeilijk is, dat iedereen het kan. Een gymnastiekleidster doet een aantal oefeningen voor. De deelneemsters kunnen dan mee oefenen. Daarna kunnen ze op de muziek meedoen met de gymnastiekleidster. De oefeningen kunnen zowel staand als zittend worden gedaan. Het zijn eenvoudige oefeningen, waarbij alle spieren worden getraind. De video kan zowel door voorlichtsters eigen taal en cultuur (VETC) als door gymnastiekleidsters van Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) gebruikt worden als toeleiding naar of tijdens groepsactiviteiten voor allochtone vrouwen. Ook diëtisten en (huis)artsen kunnen de video gebruiken om allochtone vrouwen te stimuleren (meer) aan beweging te doen.

Meer informatie
De video is geproduceerd in samenwerking met Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) Amsterdam en Thuiszorg Den Haag en financieel ondersteund door het VSB-fonds en Thuiszorg Den Haag. De band is uitgegeven in vijf taalversies: Turks, Marokkaans-Arabisch, Berber, Chinees en Nederlands. De video heeft een speelduur van circa 30 minuten, kost ¤ 7,50 per stuk (exclusief verrzendkosten), en is te bestellen bij:

NIGZ Klantenservice
Postbus 500, 3440 AM Woerden
telefoon 0348 437606
e-mail: klantenservice@nigz.nl

Nederlands bestelcode SA021018
Turks bestelcode SA02996
Marokkaans-Arabisch bestelcode SA02997
Berber bestelcode SA02998
Chinees bestelcode SA02999

Contactpersoon:
R. Stegerhoek: (0348) 439 864
Rstegerhoek@nigz.nl