KNMG

Voorzitter Ruud Hagenouw in Nova over kloof tussen arts en patiënt

Er is een kloof tussen arts en patiënt. Dit blijkt uit het ledenpanel onderzoek uitgevoerd door de Artsenfederatie KNMG ter voorbereiding op het congres van 13 maart aanstaande. Twee onderzoeksresultaten worden in het studiogesprek bij Nova op 6 maart verder uitgediept:

publiek arts
Artsen zijn in staat om zich in de problemen van de patiënt te verplaatsen 36% 73%
Mondige patiënt levert betere zorg op 60% 10% Ruud Hagenouw, voorzitter van de KNMG, en Iris van Bennekom, directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), vechten om het 'geschil'. Op de vraag van gespreksleider Clairy Polak 'wat vindt u van de uitkomsten' geeft KNMG voorzitter aan dat deze zijn tegengevallen. In het verleden is door de Artsenfederatie veel geïnvesteerd in het onderwerp, via opleidingen, bij- en nascholing en ook het komende congres is bedoeld om de arts-patiënt relatie onder de aandacht te brengen.

Hoe komt het nu dat artsen zich onvoldoende verplaatsen in de patiënt en de informatie die de patiënt meeneemt tijdens het consult? Gehoorapparaten en steunkousen worden volgens Van Bennekom vaak op medische gronden door artsen voorgeschreven, terwijl de patiënt in de praktijk hier geen gebruik van wenst te maken. Zijn artsen blasé, hebben ze geen tijd om te luisteren door capaciteitsproblemen in de zorg? Hoewel alle partijen aan tafel het er over eens zijn dat de arts zich meer zou moeten verplaatsen in de patiënt, lijkt de conclusie volgens Hagenouw dat artsen blijkbaar prioriteiten aan andere aspecten toekennen dan het inleven in de patiënt.

Voorzitter Hagenouw roept artsen in Nederland op, een dwingend vermogen ontbreekt de Artsenfederatie, om bijvoorbeeld vaker dan nu patiëntenfolders mee te geven en bij- en nascholing te volgen. Ook nodigt de voorzitter van de KNMG, Van Bennekom uit om elkaar op korte termijn te spreken over verbetering van de arts-patiënt relatie en te komen tot oplossingen.