Korps: Friesland, plaats: Fryslân 7-03-2003
Politieberichten van 6/3 (13.00) t/m 7/3 (07.00)

Sneek: oplichting
Donderdag omstreeks 12.15 uur werd een 16-jarige inwoner van Sneek aangehouden ter zake oplichting. De verdachte had bij een supermarkt aan de Singel een leeg kratje bier ingeleverd. Hij had tegen de bedrijfsleider, een 33-jarige inwoner van Sneek, gezegd dat de emballage automaat het krat bier niet had geaccepteerd. Hierop werd het krat bier nogmaals door de automaat gehaald. Bij de kassa gekomen, leverde de verdachte wel twee bonnen in. Hij werd daarop aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: inbraak auto
Donderdag tussen 11.50 en 12.10 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Nieuwesteeg. Het raam aan de passagierszijde werd vernield. Uit de auto werd een zwart lederen tas weggenomen. In de tas zaten een bril, make-up artikelen en een bankpasje. De eigenaresse, een 31-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak school
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een school aan de J.H. Knoopstraat. Door vernieling van een ruit kwam men binnen. Was deze week reeds de 2e keer dat er in de school werd ingebroken. Uit de school werden vier computers gestolen. Een medewerker van de school, een 52-jarige inwoner van Marssum, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: twee aanhoudingen na winkeldiefstal Donderdag omstreeks 12.50 uur werden op het Oldehoofsterkerkhof een 25-jarige inwoner van Franeker en een 28-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden ter zake winkeldiefstal en bedreiging. De vrouw had bij een winkel aan de Wirdumerdijk een fotolijstje weggenomen en wilde zonder te betalen de winkel verlaten. Zij werd betrapt door het personeel. Toen de vrouw werd aangehouden, ging de man zich ermee bemoeien. Hij bedreigde het personeel, waarop de vrouw werd losgelaten. Beide verdachten gingen er daarop vandoor. De 54-jarige bedrijfsleidster deed aangifte. De verdachten konden aan de hand van het opgegeven signalement worden aangehouden. Zij werden overgebracht naar het bureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: onwelwording
Donderdag omstreeks 08.15 uur kwam er een melding binnen dat in een woning aan het Fenneplein iemand onwel zou zijn geworden. Het ambulancepersoneel was reeds ter plaatse, doch kon de afgesloten woning niet binnen. Nadat een ruit was vernield, kon de toegangsdeur worden geforceerd. In de kamer werd de bewoonster aangetroffen. De vrouw (leeftijd niet bekend) bleek zes dagen geleden gevallen te zijn en had daarbij een schouderfractuur opgelopen. Zij kon op eigen kracht niet meer op staan. De vrouw werd overgebracht naar het MCL-Zuid en aldaar opgenomen.

Leeuwarden: bedreiging
Donderdag omstreeks 13.20 uur werd in een woning aan de Telemanstraat een 38-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden ter zake bedreiging. De politie was naar de woning geroepen in verband met een ruzie tussen de man (29 jaar) en de vrouw. De vrouw bedreigde de man met een mes. Waarover de ruzie was ontstaan, werd niet duidelijk. Toen de agenten het mes van de vrouw wilden afpakken, keerde de man zich plotseling ook tegen de agenten en trachtte de vrouw te ontzetten. De vrouw dreigde daarop met het mes één van de agenten te steken. De verdachte werd gewaarschuwd dat peperspray zou worden gebruikt, wanneer zij zou doorzetten. Hierop staakte de vrouw haar verzet en werd zij aangehouden. De vrouw werd overgebracht naar het bureau. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is zij weer in vrijheid gesteld.

A32: algemene verkeerscontrole
Vanaf donderdag 23.00 tot vrijdag circa 02.30 uur is een grootscheepse verkeerscontrole gehouden op de A32, bij de parkeerplaatsen De Weeren en De Dorpshellen. Rijkswaterstaat had de rijksweg in beide richtingen afgesloten. In totaal namen 69 mensen deel aan de actie, van de politie district Heerenveen, twee stagegroepen, Vreemdelingendienst, Fryske diken, parketpolitie -, douane, Koninklijke Marechaussee en 3VO. Ongeveer 250 voertuigen zijn gecontroleerd. Driemaal reed een bestuurder onder invloed en eveneens driepersonen werden aangehouden wegens verboden wapenbezit, zij zijn overgebracht naar Leeuwarden. Dit betreft een 21-jarige inwoner van Wolvega, een 20-jarige inwoner van Wolvega en een 18-jarige inwoner van Wolvega. Het wapen betrof een dolkmes met stootplaat. Twintig maal werd proces-verbaal opgemaakt, o.a. voor het niet tonen van het rijbewijs, een verlopen APK, handsfree bellen en voor funverlichting. De douane heeft driemaal proces-verbaal opgemaakt, voor het rijden op rode diesel en het eurovignet. Om 02.30 uur werd de controle afgebroken vanwege het slecht weer, mist.

Noardburgum: te snel, rijbewijs ingevorderd
Donderdag om 20.35 uur reed een 18-jarige automobilist uit Noardburgum met 110 km per uur door de bebouwde kom, Rijksstraatweg, van Noardburgum. Tevens had de verdachte op de kruising Rijksstraatweg Veenwalsterwal de aldaar aanwezige markeringsstrepen en doorgetrokken strepen overschreden. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak woning
Donderdag overdag is ingebroken in een woning aan de Leeuwerikstraat. Men is vai de achterkant de woning binnengegaan door een raam in te slaan. Gestolen zijn onder andere een dvd-speler, luidsprekers en een gsm. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 31-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Vrijdag om 00.10 uur werd een 31-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Boterhoek. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 665 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: rijden onder invloed
Vrijdag om 01.20 uur werd een 54-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd op de Leidijk. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 360 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Balk: rijden onder invloed
Vrijdag om 01.25 uur werd een 43-jarige automobilist uit Aerdenhout gecontroleerd op de Van Swinderenstraat. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 430 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Heerenveen: rijden onder invloed
Vrijdag om 03.00 uur werd een 44-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd op de Rijksweg A7 bij Heerenveen. De man voldeed niet aan het stopteken, maar kon ter hoogte van Drachten worden staande gehouden. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 315 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Leeuwarden: aanhouding na belediging
Een 29-jarige inwoner van Leeuwarden schold vrijdag om 03.00 uur de politie te paard uit op het Ruiterskwartier. Hierop kreeg de man het verzoek zich te verwijderen. Omdat de man echter bleef schelden is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Kollum: rijden onder invloed
Vrijdag om 04.00 uur werd een 37-jarige automobilist uit Kollum gecontroleerd op de Bruneel. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 345 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Rijksweg N31: aanrijding met drank in het spel
Vrijdag om 05.00 uur reed een 21-jarige automobilist uit Heerenveen in een personenwagen over de rijbaan van de N31, komend uit de richting van Drachten en gaand in de richting van Leeuwarden. Voor hem reed in dezelfde richting een vrachtwagen die de afrit Burgum opreed. De Heerenveener reed naast de vrachtwagen en wilde rechtdoor. Kennelijk had hij niet in de gaten dat de vrachtwagen de afrit opreed. De Heerenveener reed hierdoor direct, op de afrit, de berm in. De auto raakte hierdoor in een spin, sloeg voor de voorzijde van de vrachtwagen langs, sloeg over de kop naar de andere zijde van de rijbaan van de afrit. De auto kwam in de sloot tot stilstand. Wonder boven wonder bleef de bestuurder ongedeerd, evenals een 21-jarige inzittende uit Kimswerd. De bestuurder had gedronken. Op het bureau blies hij 505 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Drachten: inbraak woning
Donderdag tussen 18.00 en 20.45 uur werd ingebroken in een woning aan de Gerben Sondermanstraat. Door verbreking van een garagedeur kwam men binnen. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden twee herenhorloges, een gsm, reservesleutels en een identiteitskaart weggenomen. Uit de garage werd een herenfiets meegenomen. De 43-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: straatroof
Donderdag omstreeks 22.50 uur werd op de Bleeklaan een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden beroofd van 20.- De vrouw had juist gepind toen plotseling twee mannen achter haar stonden, die haar een onbekend voorwerp in de nek duwden en vervolgens het geld van haar afpakten. Daarop reden zij op een fiets weg in de richting van de J. Binckesstraat. De beide verdachten zijn blanke mannen in de leeftijd van ongeveer 20 jaar, lengte 1.80 tot 1.85 meter. Een zoekslag in de omgeving leverde geen resultaat op. Een oudere vrouw op een fiets is waarschijnlijk getuige geweest van deze straatroof en de politie wil graag met deze getuige in contact komen. Ook andere getuigen kunnen natuurlijk bellen op nummer 0900 8844.

Heerenveen: portiekbrandje
Vrijdag omstreeks 04.40 uur kwam er een melding binnen van een brandje in of nabij de flat aan de Citroenvlinderstraat. Ter plaatse bleek dat men in een portiek van de flat een stapel oud papier in brand had gestoken. Dit had een rookontwikkeling tot gevolg, waardoor de bewoners door hun rookmelders werden gewekt. De brand werd met een poederblusser uit de politiewagen geblust, waarna de brandweer de zaak overnam. De schade in de portiek bleef beperkt. Door de rook moesten de bewoners door de brandweer uit hun woningen worden gehaald. Een 26-jarige bewoner kreeg het benauwd en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, doch brandstichting wordt niet uitgesloten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272