Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Griepprik voor ruimers pluimvee

VWS adviseert de ruimers van pluimvee in met vogelpest besmette gebieden om een griepvaccin te halen. Eigenaren en families van getroffen bedrijven lopen geen enkel gevaar.

Medewerkers die betrokken zijn bij het ruimen van pluimvee in de besmette gebieden wordt geadviseerd een griepprik te halen. Eigenaren en familie van getroffen bedrijven krijgen dit advies niet, omdat het vaccin pas na tien dagen werkt en het getroffen bedrijf dan al geruimd is. Mensen met hoge koorts en luchtwegklachten moeten contact met van vogelpest verdachte en besmette bedrijven vermijden.

Het vogelpestvirus is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel dodelijk voor dieren. Vogelpest is een griepvirus. Als iemand gelijktijdig een infectie met vogelpest doormaakt en een menselijke influenza, bestaat een zeer kleine kans dat beide virussen zich mengen. Zo kan een nieuwe virusvariant ontstaan die mogelijk gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Om dit te voorkomen krijgt iedereen die direct bij de ruiming van pluimvee betrokken is een griepprik aangeboden.

Op verzoek van staatssecretaris Ross brengt de stichting Impact (Landelijk Kenniscentrum Psychosociale Zorg na Rampen) in kaart wat er aan psychosociale hulp in het getroffen gebied nodig is.

Consumptie van vlees of eieren van met vogelpest besmette kippen levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Voedselveiligheid
1.
Voedselveiligheid
Themapagina, 23-9-2002

Dossier Klassieke Vogelpest 2.
Dossier Klassieke Vogelpest
Externe link, 5-3-2003

Actuele informatie van het ministerie van LNV

Dossier Vogelpest 3.
Dossier Vogelpest
Externe link, 3-3-2003

Actueel dossier van de Voedsel en Waren Autoriteit