Time : 4:32:27 PM
Date : Friday, March 07, 2003
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

MiNa-Raad kant zich tegen verbranden tuinafval

Op 6 maart stelde de MiNa-Raad een advies vast over de omzetting van de Europese richtlijn betreffende het verbranden van afvalstoffen. Een luik van het advies gaat over de verbranding van plantaardige stoffen en plantaardige afvalstoffen in open lucht. De Raad pleit voor een algemeen verbod maar somt daarbij enkele uitzonderingen op. Het verbranden van tuinafval hoort daar echter niet bij.

De MiNa-Raad meent dat een veralgemening van het verbod op verbranding van afvalstoffen in open lucht noodzakelijk is. De Raad gaat wel akkoord om in sommige gevallen uitzonderingen te voorzien op de regel. Zo kant de Raad zich niet tegen het maken van vuur indien het noodzakelijk is bij het beheer van bossen, natuur en landschappen als beheersmaatregel, als fytosanitaire maatregel of als onderdeel van een wetenschappelijk experiment in overeenstemming met de bepalingen van het Bosdecreet. Een zelfde uitzondering omwille van fytosanitaire redenen treedt de Raad bij voor het verbranden van plantaardige stoffen en afvalstoffen die afkomstig zijn van bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden. Het verbranden van onbehandeld hout en onversierde kerstbomen bij periodieke socio-culturele evenementen mag ook. Maar alle niet-plantaardige stoffen en decoraties moeten vooraf verwijderd worden. Het maken van een kampvuur met onbehandeld hout vormt voor de Raad evenmin een probleem.

Het verbranden van tuinafval komt volgens de Raad niet in aanmerking als uitzondering. De Raad wijst daarbij op de verplichting voor de gemeenten tot selectieve inzameling van tuinafval, zoals dat in het Uitvoeringsplan Huishoudelijke Afvalstoffen 2003-2007 omschreven staat. Aan het verbod op het verbranden van tuinafval moet een sensibiliserings- en informatiecampagne gekoppeld worden (cf. actie 38 van het Uitvoeringsplan Huishoudelijke Afvalstoffen). Deze campagne moet zorgen voor een verbreding van het maatschappelijk draagvlak en een betere naleving van de reglementering.

Daarnaast vindt de Raad dat elke gemeente de bevoegdheid moet hebben om de uitzonderingen te verstrengen. Om de bovenstaande uitzonderingen toe te laten, moet het verbod op verbranding van selectief ingezameld houtafval in Vlarea nog bijgesteld worden.

Voor meer inlichtingen: Francis Noyen - 02/558.01.38 - francis.noyen@minaraad.be

Bijlage: zie www.pressreleases.be

URL: http://www.minaraad.be

Picture: (None)
Attachments: ignace_20030307_162849_20_Att_2.pdf http://www.belgadirect.be/Files/ignace_20030307_162849_20/ignace_20030