Ingezonden persbericht


In 2004 evangelisch onderwijs in Zaanstad!
Minister verklaart beroep Stichting Evangelisch Onderwijs Zaanstad/Waterland gegrond; Stichting wil augustus 2004 met school van start

Zaanstad, 6 maart 2003

Woensdag 5 maart jl. viel de brief bij de Stichting Evangelisch Onderwijs Zaanstreek/Waterland (SEOZW) op de mat: de Minister van Onderwijs verklaarde het beroep van de stichting gegrond. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor de komst van een evangelische basisschool in de gemeente Zaanstad. De stichting had het beroep afgelopen najaar ingesteld tegen het besluit van de gemeenteraad van Zaanstad, om de door de stichting gewenste evangelische basisschool niet op het Plan van Scholen 2003-2004 op te nemen. In juli 2002 discussieerde de raad over het voornemen van B&W de school niet op te nemen op het plan van scholen. Verschillende fracties gaven toen al uiting aan hun twijfels over de juistheid van de gronden voor afwijzing. Het Ministerie van OCW heeft de stichting nu in het gelijk gesteld.

Secretaris van het bestuur, P. Brandsma, laat weten dat de stichting van plan is zo snel mogelijk met de gemeente om te tafel te gaan zitten. "We gaan er vanuit dat de gemeente constructief met ons zal samenwerken. Door de afwijzing is al een jaar verloren gegaan en we willen niets liever dan de start van de school in augustus 2004 mogelijk maken. We hopen dat de gemeente de school nu zal omarmen en met ons een goede locatie zal vinden. Overigens kan de gemeente nog bij de afdeling Rechtspraak van de Raad van State in beroep gaan tegen de beslissing van het Ministerie."

Marc van de Geer, adviseur van het bestuur en directeur van evangelische basisschool "de Morgenster" in Amsterdam Zuidoost, verklaart het verdere verloop met vertrouwen tegemoet te zien. "Het is belangrijk dat we de strijd nu achter ons laten en komen tot een positieve samenwerking met de gemeente. Het bestuur zal het razend druk krijgen in de komende maanden, want een pionierende school is geen kleinigheid. Ik heb er alle vertrouwen in, dat deze school zich straks een hechte plaats zal verwerven in de Zaanse gemeenschap.

De stichting hoopte eerst nog in augustus 2003 van start te kunnen gaan, maar dat is nu niet meer haalbaar. "We komen nu op het eerstkomende Plan van Scholen en augustus 2004 is nu de datum waar we voor gaan", vervolgt Petra Brandsma enthousiast. "De huisvesting van de school is de volgende hobbel die genomen moet worden. We hebben een sterke voorkeur voor een centrale plaats in Zaanstad, vanwege de bereikbaarheid vanuit ons voedingsgebied over de weg en de aanwezigheid van de spoorlijn. We verwachten ook uit de regio de nodige kinderen. Voor hen wordt een aparte vereniging leerling-vervoer opgezet. We zullen niet in elke bouwval kruipen, maar begrijpen goed dat de gemeente niet à la minute een pracht van een gebouw voor ons heeft klaarstaan".

Via intentieverklaringen gaven ouders eerder reeds 150 kinderen op. De stichting zal in april weer een avond beleggen. Naast uitgebreide informatieverstrekking aan nieuwe geïnteresseerden, wil de stichting vooral aan het werk met de achterban. Er zal uitleg worden gegeven over het leerling-vervoer, inhoud en opzet van de school en de werkzaamheden die nog gedaan moeten worden voor de school er is. Deze avond wordt op 8 april aanstaande gehouden in het gebouw van de Kerk van de Nazarener, Zuideinde 22 te Koog aan de Zaan. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom.

Meer weten? Bel dan met Petra Brandsma, tel: 075-6700682 of mail naar:SEO-ZW@planet.nl


---- --