Provincie Utrecht

Persbericht

Verzoek aan minister van VWS om snel in te grijpen in zaak Meander Medisch Centrum

7-3-2003
Tijdens een vergadering van de stakeholders van Meander Medisch Centrum hebben de gemeente Baarn (vertegenwoordigd door wethouder Glastra van Loon), gemeente Soest (burgemeester Jansen) en de provincie Utrecht (gedeputeerde Kamp) afstand genomen van het standpunt van de Raad van Bestuur van Meander Medisch Centrum. De Raad van Bestuur heeft een taskforce ingesteld die de profielen van alle vier MMC-locaties (Baarn, Soest, Amersfoort Lichtenberg en Amersfoort Elisabeth) onderzoekt; het gaat erom welke ziekenhuisfuncties op welke locatie blijven of worden gerealiseerd. De opdracht aan de taskforce is niet gebaseerd is op het rapport van de Commissie Kraaijeveld-Wouters. Dit vinden de drie bestuurders onaanvaardbaar. Tijdens het overleg waren naar aanleiding van een presentatie van de RvB over het oplossen van gerezen problemen vragen gesteld over het verlaten van het ambitieniveau van het rapport Kraaijveld-Wouters. Het profiel van het Baarnse ziekenhuis staat ter discussie: de 7x24-uurs zorg en geriatrie worden niet langer gegarandeerd. In Soest is onder andere sprake van minder spreekuren chirurgie.

Verzoek aan minister snel in te grijpen
Naar oordeel van deze stakeholders is het onaanvaardbaar dat de RvB na een jaar alsnog het advies van de commissie Kraaijeveld-Wouters in de wind slaat. Eerder hebben alle partijen het advies onderschreven. De provincie en de twee gemeenten doen daarom een verzoek aan Minister De Geus van VWS om actie te ondernemen. Men vraagt de minister om de RvB te dwingen concreet en volwaardig invulling te geven aan het profielziekenhuis, waarvan sprake was in het advies van de commissie Kraaijeveld-Wouters. De gemeenten en provincie zijn boos en teleurgesteld over de gewijzigde inzichten van de RvB, en willen in het belang van de patiënten nu snel duidelijkheid over het voortbestaan van het ziekenhuis in Baarn en de voorzieningen in Soest. Bovendien willen de drie partijen inzicht hebben in hóe de RvB daaraan werkt.

Aanleiding
Precies een jaar geleden schreef de commissie Kraaijeveld-Wouters haar advies, op verzoek van de provincie Utrecht. In het advies stond dat Medisch Centrum Molendael (Soest) moest blijven. Molendael, eerder gefuseerd met Eemland Ziekenhuis in Amersfoort, zou een profielziekenhuis worden. Dit houdt in beschikbaarheid van een kliniek, dagkliniek en polikliniek, poliklinisch alle specialismen en de mogelijkheid van opname voor minimaal de specialismen chirurgie en interne geneeskunde, de beschikbaarheid van alle ondersteunende specialismen en spoedeisende hulp tijdens kantooruren, met een huisartsenpost 's avonds en 's nachts in of nabij het ziekenhuis. Daarnaast diende het medisch Centrum zich te specialiseren in bijvoorbeeld orthopedie en geriatrie, gelet op de verouderende populatie in Baarn en Soest. Het advies van de onafhankelijke commissie werd door alle betrokken partijen onderschreven.

Stakeholdersoverleg
In de loop van het jaar bleek tijdens de vergaderingen van de stakeholders (die ook waren ingesteld op advies van de commissie Kraaijeveld-Wouters) regelmatig onduidelijkheid te bestaan over de plannen van de Raad van Bestuur van Meander Medisch Centrum. Ook waren er al een aantal wijzigingen. De plannen die tijdens het stakeholdersoverleg van vandaag werden gepresenteerd, waren de druppel die de emmer deed overlopen.

Meer informatie: Sari Klatter, telefoon 030 2582042 of Sari.Klatter@provincie-utrecht.nl