Gemeente Winterswijk


6 maart 2003

VOORJAARSNOTA GEMEENTE WINTERSWIJK: ACCENT OP BETERE DIENSTVERLENING Minder geld van Rijk, toch ruimte voor nieuw beleid

Een betere dienstverlening. Ondanks minder inkomsten van het Rijk toch ruimte voor nieuw beleid. Alleen de hoogst noodzakelijke lastenverhogingen voor de inwoners.
Dat zijn enkele belangrijke thema's uit de vandaag door het college van Burgemeester en Wethouders gepresenteerde Voorjaarsnota 2003. In de nota wordt in hoofdlijnen de actuele situatie van het gemeentelijk huishoudboekje geschetst. Ook zijn in de Voorjaarsnota de gemeentelijke beleidsvoornemens voor de nabije toekomst aangegeven. Het uitgangspunt van het college om een sluitende begroting te krijgen, is gehaald. Per saldo sluit de Voorjaarsnota (totaalomzet 59 miljoen) met een overschot van 37.000.

De 'rode draad' in de nota is de ambitie van het gemeentebestuur om in deze bestuursperiode de dienstverlening aan de burgers en de bestuurbaarheid van de gemeente te verbeteren. Bij het verwezenlijken van die doelstelling stuit het gemeentebestuur op het probleem, dat er de komende tijd als gevolg van 'economisch zwaar weer' minder geld van het Rijk naar Winterswijk komt. B en W houden op dit moment rekening met een structurele bezuiniging van 200.000 op een totale uitkering van het Rijk van ca. 22 miljoen. De hoge ambities aan de ene kant en de teruglopende middelen anderzijds maken het noodzakelijk, dat er echte keuzes worden gemaakt. In het verleden kon de begroting nog wel eens met de 'kaasschaaf' sluitend worden gemaakt, nu zijn forse ingrepen onvermijdelijk, aldus het college.

Nieuw beleid

B en W hebben ondanks de noodzakelijke bezuinigingen ruim een kwart miljoen euro weten vrij te maken voor nieuw beleid. Als nieuw beleid worden onder meer de volgende projecten en activiteiten voorgesteld: opwaardering van de route snelnet/regionet, exploitatie van een bedrijfsverzamelgebouw, bouw van kleedkamers op de sportcomplexen van Trias, MEC en Vosseveld, aanpassing van het overdekt zwembad, sanering van het gemeentelijk terrein aan de Steengroeveweg, verhoging van het subsidie voor de Stichting Freriks en verhuizing van de skatebaan.

B en W willen verder investeren in de eigen organisatie. Daarbij gaat het om een bedrag van 678.000. Er wordt o.a. geld uitgetrokken voor een versterking van de personele bezetting van een aantal nieuwe organisatieonderdelen (domeinen), voor verbetering van de dienstverlening en voor veiligheid en handhaving van regels. Verder wordt geld gereserveerd voor de verdere organisatieontwikkeling, voor opleidingen en trainingen van personeel. Een flink deel van de benodigde 678.000 wordt 'terugverdiend' door efficiencymaatregelen.

Bezuinigingen

Tegenover het genoemde nieuwe beleid staan enkele bezuinigingsvoorstellen. Omdat de financiële middelen beperkt zijn, is voor de 'Brede School' geen extra geld beschikbaar gesteld en is het gevraagde budget voor breedtesport verlaagd van 50.000 naar 10.000 per jaar. Verder worden, als het aan het college ligt, de handhavingsactiviteiten gefaseerd ingevoerd en komt er voorlopig geen geld voor klimaatbeleid en duurzaam ondernemen.

Beperkte lastenverhoging

Lastenverhogingen voor de burger zullen tot het hoogst noodzakelijke worden beperkt, tenzij er specifieke doelen of oorzaken zijn die een extra verhoging rechtvaardigen. In de Voorjaarsnota wordt voorgesteld de onroerende-zaakbelastingen naast de inflatiecorrectie van 2,25% met 2% extra te verhogen.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft bij de opstelling van de Voorjaarsnota als uitgangspunt een sluitende begroting genomen. Afgesproken is ook, dat voortaan consequent bij alle voorstellen voor nieuw beleid direct de dekking wordt aangegeven door bezuinigingen op het bestaande beleid. De door de gemeente gesubsidieerde instellingen zullen samen evenredig moeten bijdragen in de te realiseren bezuinigingen. Samen met de regiogemeenten maakt Winterswijk zich sterk om de min of meer autonome groei van de Regio Achterhoek substantieel te beperken.

In het voor de nabije toekomst uitgestippelde beleid wordt door B en W nog een aantal accenten gelegd. De instandhouding en verbetering van de landschappelijke waarden en de ruimtelijke kwaliteit van Winterswijk is een speerpunt, waarvoor extra geld nodig is. Het beleid op het gebied van veiligheid en handhaving zal worden geïntensiveerd. Vanwege de beperkte financiële middelen zal de invoering ervan echter in fasen moeten gebeuren. Binnen het beleidsterrein milieu worden de taken beperkt tot de voorgeschreven wettelijke taken. De vergunningverlening voor industrie en landbouw en het toezicht op de naleving van de regelgeving krijgen extra aandacht.

Strandbad

B en W geven in de Voorjaarsnota aan, dat zij het Strandbad als cultuurhistorisch erfgoed willen behouden. In samenwerking met derden zal naar een oplossing worden gezocht. Het college stelt zich verder tot taak de invulling van het concept 'Brede School' te dekken binnen een nieuw te ontwikkelen exploitatiemodel.

De Voorjaarsnota wordt op donderdag 10 april in de gemeenteraad behandeld.

Wie meer gedetailleerd van de Voorjaarsnota kennis wil nemen, kan terecht op de site van de gemeente Winterswijk (www.winterswijk.nl). Op het Gemeentehuis liggen ook enkele exemplaren voor het publiek ter inzage. Een Voorjaarsnota kopen kan ook.