Anti Racisme Informatie Centrum

email

Dolle Zina
gesluierde monologen
zaterdag 8 maart, De Balie, Amsterdam
De titel van de dag Dolle Zina, gesluierde monologen verwijst naar de intieme vrouwenverhalen die op die dag te beluisteren zijn. Verhalen van eigen bodem, maar afkomstig uit verschillende culturen, geloofsovertuigingen en generaties vormen het hart van de dag en worden verteld door vnl vrouwen met een islamitische achtergrond. Adelheid Roosen interviewde vrouwen om ze te leren kennen, te weten van hun tradities, van de verschillen en overeenkomsten, van de pijn en de schoonheid (zina).

Op 8 maart vormt een aantal van die verhalen de opmaat voor het luisteren naar elkaar. In een omgeving die daartoe uitnodigt eerst een paar verhalen uit de oude doos: een dolle mina die terugblikt en vertelt wat in haar tijd t gesluierde was. Dit als overgang naar de spontane bijdragen, naar het delen van intimiteit die vaak verstopt zit tussen culturen, bedekt is door religie of kleding, verpakt in vooroordelen. Geen bijeenkomst met een verhandeling achter het katheder of een stevig debat over het gelijk of ongelijk, maar ruimte voor zachtmoedigheid. Geen standpunten, maar uitgangspunten.
De economische kracht van het vrouwelijke schuilt in spontaniteit, is schuchter en wijs, maar gaat nog al te vaak verloren.

Het programma wordt mede voorbereid en uitgevoerd door Adelheid Roosen (concept, regie), Samira Abbos, Naima El Bezaz, Maria Bouznam, Oya Capelle, Amina Meliani, Elena Milinkovic, Funda Müjde, Nazmiye Oral, Myriam Sahraoui en Meral Uslu, DJ Zinaida Ivanovna Petrova, Seval Okyay, Elena Dmitrikova. Het programma

Deel I, 15.00-17.00 uur
Gesluierde monologen, dans en Saz.

Deel II, 17.00-20.00 uur
gelegenheid om te eten, muziek te luisteren, een workshop buikdansen bij te wonen en door Idfa geselecteerde documentaires te bekijken (zoals The day I will never forget van Kim Longinotto; Veils uncovered van Nora Kevorkian)

Deel III, 20.00-22.00 uur
(alleen toegankelijk voor vrouwen)
Gesluierde monologen en verhalen van Oost-Europese vrouwen, vnl. uit Rusland; aansluitend DJ en dans.

datum: zaterdag 8 maart
locatie: De Balie, Amsterdam
meer informatie: www.balie.nl

Last update: 04-03-03