Stichting Aids Fonds

Internationale vrouwendag in teken van aids

Amsterdam, 5 maart 2003

Wat kunnen vrouwen betekenen voor de wereldwijde strijd tegen aids? Het antwoord hierop wordt aanstaande zaterdag op Internationale Vrouwendag gegeven tijdens de bijeenkomst Colourful Women in Felix Meritis te Amsterdam. Vier prominente vrouwen - Aldith Hunkar (televisiepresentatrice), Neelie Kroes (zakenvrouw), Monique Heijn (echtgenote van Albert Heijn) en Louise Groenman (voorzitter Aids Fonds en Hivos) - werken aan de oprichting van een groep kleurrijke vrouwen die de strijd van vrouwen met hiv/aids wereldwijd zal steunen. Zij doen dit op verzoek van STOP AIDS NOW!

Vrouwen en jonge meisjes, met name in ontwikkelingslanden, worden hard getroffen door de aidscrisis. Ze zijn om biologische, sociale en economische redenen kwetsbaarder voor hiv/aids. Inmiddels zijn 19,2 miljoen vrouwen besmet met het dodelijke virus. Sinds 2002 bestaat meer dan de helft van het aantal mensen met hiv/aids uit vrouwen. In veel ontwikkelingslanden is dat aantal zelfs hoger. Naast hun eigen kwetsbaarheid lopen vrouwen het risico hiv over te dragen op hun babys. Daarom heeft STOP AIDS NOW! met Colourful Women het initiatief genomen om vrouwen in Nederland te mobiliseren.

Aldith Hunkar (NPS en ex- Jeugdjournaal), Neelie Kroes (VVD, zakenvrouw), Monique Heijn (ambassadeur van het jaarlijkse AmsterdamDiner) en Louise Groenman (D66, voorzitter Aids Fonds en Hivos) werken aan een snelle uitbreiding van het Colourful Women-netwerk. Colourful Women zal niet alleen via de politiek en de media aandacht vragen voor de positie van vrouwen met hiv/aids, maar hiervoor ook fondsen werven en projecten ondersteunen.

Voor de bijeenkomst aanstaande zaterdag zijn meer dan 50 bekende en minder bekende vrouwen uitgenodigd. Ze worden geïnformeerd en geïnspireerd tot actie door middel van workshops, videobeelden en een presentatie van Milly Katana (Oeganda) die in de internationale aidsbestrijding groot aanzien geniet. Katana is bestuurslid van het in 2001 opgerichte VN-aidsfonds (Global Fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria) en betrokken bij de International Community of Women living with HIV/AIDS.

De bijeenkomst zaterdag wordt afgesloten met een lunch, een groepsfoto en overhandiging van de brochure Colourful Women : vrouwen in de strijd tegen aids. Dit boekje vertelt persoonlijke verhalen van een aantal sterke vrouwen met hiv en aids.