Gemeente Apeldoorn

Demonstraties in Apeldoorn op zaterdag 8 maart 2003

Op zaterdag 8 maart a.s. vinden er twee demonstraties plaats in Apeldoorn. Van 11.00 tot 13.00 uur demonstreert Dwars, de jongerenorganisatie van Groen-Links. Het comité Kusters Malcoci demonstreert van 14.00 tot 16.00 uur. Beide demonstraties volgen de route van de verzamelplaats langs de Laan van de Mensenrechten aan de achterzijde van het station naar het Stationsplein, dan de Stationsstraat, linksaf de Kanaalstraat in, linksaf de Hoofdstraat en terug naar het Stationsplein.

De demonstraties hebben naar verwachting gevolgen voor het openbaar vervoer en het autoverkeer. Er kunnen voor buspassagiers en automobilisten vertragingen optreden tussen 10.00 en 18.00 uur door verkeershinder in en rond de nabijheid van het station. Bezoekers van het centrum van de stad wordt geadviseerd de fiets te nemen.

Een verbod van één of beide demonstraties is niet haalbaar. In het recente verleden is in drie andere gemeenten een verbod op demonstreren geschorst. De bestuursrechter oordeelt in een dergelijke zaak dat het grondrecht van vrije meningsuiting/demonstratie het zwaarste weegt. Voor het houden van demonstraties geldt geen vergunningenstelsel meer. Wel is er een meldingsplicht. Met het oog op de handhaving van de openbare orde zijn er stringente voorwaarden gesteld. Zo kunnen er bijvoorbeeld geen spandoeken met discriminerende teksten worden meegevoerd. De melders van de demonstraties zijn hiervan op de hoogte gesteld.

Met het oog op het handhaven van de openbare orde neemt de politie passende maatregelen.

© 1996-2003 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1