Socialistische Partij

12de congres

Internationale Vrouwendag: SP vraagt steun acties Amnesty

07-03-2003 * De SP steunt van harte de acties die Amnesty International zaterdag in het kader van Internationale Vrouwendag voert, onder meer via Internet. De Tweede-Kamerfractie roept iedereen, dus ook alle SP-leden, op om zich via de website van Amnesty solidair te verklaren.

Zaterdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag, ieder jaar weer een moment om bijzondere aandacht te vragen voor vrouwen die in de knel zitten. Zo voert Amnesty International een massale actie ter ondersteuning van de 20-jarige Russische Marina T. Zij werd in 1999 aangehouden door verkeerspolitie op verdenking van dronkenschap. Aangekomen op het bureau werd ze meerdere keren verkracht door twee agenten. Marina's aanklacht tegen deze marteling liep uit op niets. Gebrek aan bewijs, zo werd gesteld. Amnesty roept het Nederlandse publiek op om massaal actiekaarten te versturen met het verzoek om grondig onderzoek en vervolging van de daders.

Agnes Kant roept namens de SP iedereen op om solidariteit te betuigen: Het is te gek voor woorden dat we anno 2003 nog zo vaak te maken hebben met Middeleeuwse toestanden. Hier moeten we ons blijvend tegen verzetten en ik doe dan ook een beroep op iedereen om die kleine moeite te doen en met mij deze actie van Amnesty International te ondersteunen.

www.amnesty.nl

Amnesty voert tevens uitgebreide acties tegen huiselijk geweld in Rusland. Jaarlijks komen 14.000 Russische vrouwen door huiselijk geweld om het leven. Amnesty wil dat de Russische overheid huiselijk geweld veroordeelt, gegevens verzamelt en deze openbaar maakt. Net als in Nederland is actie geboden om huiselijk geweld te voorkomen en slachtoffers op te vangen. Ook dit pleidooi wordt uiteraard door de SP onderschreven.