TNO Arbeid

Morgen: internationale vrouwendag!

Deuren open voor doelgroepen

Participatie van vrouwen, allochtonen, gehandicapten en ouderen

Vrouwen, allochtonen, ouderen en arbeidsgehandicapten, vier heel verschillende groepen die één ding gemeen hebben: een geringe participatie op de arbeidsmarkt. De overheid, sociale partners en individuele arbeidsorganisaties onderkennen het belang van het bevorderen van de participatie van doelgroepen op de arbeidsmarkt. Een aantal organisaties voert een succesvol beleid om hier wat aan te doen: zij openen hun deuren voor deze doelgroepen. Waarom doen zij dit, en wat maakt hun activiteiten succesvol?

Om meer te weten te komen over hoe het komt dat sommige organisaties wel actief en succesvol zijn en andere niet heeft TNO Arbeid verschillende organisaties ondervraagt over hun motivatie en het vormgeven van beleid en activiteiten op dit gebied. De opgedane kennis helpt andere organisaties de juiste keuzes te maken en de juiste stappen te zetten als zij activiteiten gaan ondernemen rond de participatie van doelgroepen.

Uit het onderzoek blijkt dat persoonlijke betrokkenheid van een medewerker binnen de organisatie de belangrijkste aanleiding is om activiteiten te ondernemen. Zakelijke argumenten en bestaande wet- en regelgeving rond de arbeidsparticipatie van doelgroepen helpen om anderen in de organisatie te overtuigen van het belang van die activiteiten. Met name het commercieel belang blijkt een succesvol argument.

Volgens het CBS (2001), is de gemiddelde arbeidsparticipatie 65%, voor vrouwen is dit 53%, allochtonen 59% en 55-plussers 34%.

Deze publicatie is bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd is in de arbeidsparticipatie van vrouwen, allochtonen, gehandicapten en ouderen op de arbeidsmarkt, en in het bijzonder voor diegenen die op dit gebied activiteiten willen ondernemen.

'Deuren open voor doelgroepen', auteurs S. de Vries, M. Nuyens, R.W.M. Gründemann, M.R. de Bruin, M. Willemsen, ISBN 90-6743-961-4, is een uitgave van TNO Arbeid en kost EUR 19, exclusief btw. Het rapport is te bestellen bij TNO Arbeid, Hoofddorp, fax 023 554 93 94, receptie@arbeid.tno.nl.

Direct naar het bericht: http://www.arbeid.tno.nl/nieuws/20030307.html