DE WITTE LEEUW

Nadat hun eerste schaakboek 'De Leeuw, hét zwarte wapen' zowel in binnen- als buitenland een enorm succes is geworden, hebben de auteur Jerry van Rekom en meester-analist Leo Jansen een nieuw schaakboek geschreven. Op verzoek van inmiddels vele Leeuw-aanhangers hebben de Sliedrechtse schakers hun systeem geschreven voor de witte stukken. Stond in de De Zwarte Leeuw de zwarte stukken centraal, in 'De Witte Leeuw' wordt het voormalig genoemde Jansen-systeem beschreven vanuit het oogpunt van de witspeler.

Het schaakboek behelst de uitdieping van een bepaalde opening en wel die met de volgende witzetten aanvangt: 1.e2-e4, 2.d2-d3, 3.Pg1-f3, 4.Pb1-d2, 5.Lf1-e2. De opening kreeg in de regio van de Drechtstreek ook wel de naam van Jansen-systeem, genoemd naar de speler die de opening met zowel wit als zwart al 35 jaar in praktijk brengt; Leo Jansen.

Sinds zijn eerste partij met deze opening werd ex-hoofdklasser Leo Jansen steeds meer gegrepen door de nieuwe denkwijze van opening spelen. Hij werkte de schermutselingen rond `zijn' systeem nauwgezet uit. Zo bouwde hij stap voor stap de eigen theorie uit, die hij ook telkens in de praktijk toetste. Hij speelde het systeem ook tegen vele sterke internationale meesters, maar ook tegen regionale en landelijke toppers en wel met veel succes. Als `schaakleraar' bracht hij zijn systeem ook bij aan vele leerlingen. Eén van die leerlingen was Jerry van Rekom, die vanaf zijn schooltijd het systeem speelt en ook met een zeer positieve score.


Foto: Richard van Hoek

Maar liefst 200 pagina's sieren 'De Witte Leeuw', welke ook is voorzien van een harde kaft.
Via begrijpelijke taal en veel uitleg, met daarnaast ruim 500 schaakdiagrammen, wordt het systeem op heldere wijze uitgelegd. Vele schaakgeheimen worden door de makers prijsgegeven, maar dat maakt het geheel juist zo uniek; wat grootmeesters meestal voor zichzelf bewaren wordt nu door enkele landelijke spelende schakers doorbroken. In de eerste druk van De Witte Leeuw zijn vele analyses, partijen en nieuwe ontdekkingen opgenomen. Met een geheel vernieuwde index, op alfabetische volgorde van de schakers die in het boek zijn vermeld, voldoet de redactie aan een grote wens van lezers. Het boekwerk begint met een zeer overzichtelijk variantenboom. Deze ziet er samengevat als volgt uit:


* 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.d3 Pf6 4.Le2 d5 5.Pbd2 Le7/Lc5 6.0-0 0-0 en variaties daarop. Dit is de zogenoemde Klassieke variant van De Witte Leeuw.


·


* 1.e4 g6 2.f4 Lg7 3.d3 c5 4.c3 Pc6 5.Le2 d6 6.Pf3 en variaties daarop. Dit wordt door de auteurs De Welpenrun genoemd. De witte pionnen kennen een vroege opmerkelijke opmars en moeten zorgen voor een stevige centrumbezetting en moeten uiteindelijk leiden naar een eventuele koningsaanval.



* 1.e4 d5 2.d3 dxe4 3.dxe4 Dxd1+ 4.Kxd1, conform De Geeuw van de Leeuw uit de zwarte versie.



* 1.e4 c6 2.d3 d5 3.Pd2 e5 4.Pf3 Pd7/Ld6, de Caro-Kann-Leeuw.


* Opzetten zoals de Leeuwenklauw met h3 en g4.

Op 8 maart aanstaande heeft vanaf 13.00 uur de uitreiking van het eerste exemplaar van 'De Witte Leeuw' plaats tijdens een officiële happening in De Ark (Merwebolder), Craijensteijn 1 te Sliedrecht. Schaakvereniging Sliedrecht en Uitgeverij Schaaknieuws hebben gezorgd voor een fraai programma:


· vanaf 12.30 - 13.00 uur binnenkomst en ontvangst;
· vanaf 13.00 uur officiële gedeelte, waarbij op ludieke wijze gewerkt wordt naar de apotheose van de uitreiking van het eerste exemplaar van 'De Witte Leeuw';

· vanaf 14.00 uur opening van boekenstal met het begin van de verkoop van de nieuwe boeken;

· vanaf ± 14.15 uur start de kloksimultaan van Internationaal meester Johan van Mil tegen zo'n 20 talentvolle jeugdspelers;

· vanaf ± 14.15 uur start het koppeltoernooi voor duo's;
· vanaf ± 17.00 uur prijsuitreiking en afsluitend borreluur.
Aansluitend aan het officiële gedeelte heeft er een koppeltoernooi plaats, waaraan ook individueel deelgenomen kan worden. Het koppel-toernooi ziet er als volgt uit: men speelt met een partner als koppel in een groep van 8 een halve competitie. De speeltijd zal waarschijnlijk 10 minuten p.p.p.p. bedragen. De indeling van de koppels heeft op sterkte, gezelligheid plaats.
Deelname kost ¤ 5,- per koppel, waarbij elke deelnemer een tegoed bon ontvangt van ¤ 2,40 als korting op het boekwerk 'De Witte Leeuw'. Per poule zullen er minimaal 3 koppels in de prijzen vallen. Voor meer informatie kunt u daarvoor terecht bij Rob Klop, tel. 0610121220 of bij Ton Slagboom, tel. 078-6213136 of via de e-mail: deleeuw@schakendsliedrecht.nl.

Ook zal Internationaal meester Johan van Mil het in een kloksimultaan opnemen tegen 20 talentvolle jeugdspelers.

Natuurlijk zal het nieuwe boek tijdens de presentatie te koop zijn in de Leeuw-boekenkraam, waarbij de auteurs aanwezig zullen zijn om de boekwerken te signeren.

Vanaf 8 maart aanstaande zal 'De Witte Leeuw' te koop zijn tegen de prijs van ¤ 24,90.
Voor nadere informatie omtrent het boekwerk kan men terecht bij Jerry van Rekom, Joh. Kraaijeveldstraat 24, Sliedrecht, tel. 0184-411212, e-mail: deleeuw@schakendsliedrecht.nl. Ook is het boek reeds te bestellen door ¤ 24,90 (+ ¤ 3,00 verzendkosten indien niet in de Drechtstreek woonachtig) over te maken op gironummer P 289602 of op bankrekeningnummer 35.93.01.770, beiden ten name van penningmeester Schaakvereniging Sliedrecht. Het boek is natuurlijk ook te bestellen bij de boekhandel, onder ISBN-nr 90-73216-15-X.