Algemene Inspectiedienst (AID)

De Meern, 8 maart 2003, 08.45 uur

Overtredingen Vogelpest

Op vrijdag kostte het niet voldoen aan de ophokplicht door particulieren de AID weer veel tijd, ondanks oproepen in talloze media de dieren toch vooral in het hok te doen.

De AID heeft vrijdag van 00.00 - 24.00 uur in 115 controles totaal 10 processen verbaal uitgeschreven. Zeven overtredingen hadden te maken met het niet voldoen aan de ophokplicht van pluimvee.

Twee vrachtwagens met pluimveevlees op weg Duitsland werden naar de kant van de weg gedirigeerd voor controle op de A1. De chauffeurs bleken niet in bezit van de juiste exportpapieren. De export van pluimveevlees is weliswaar mogelijk, maar het vlees dient te zijn vergezeld van onder meer gezondheidsverklaringen. Tegen de eigenaar wordt proces verbaal opgemaakt. Het vlees is in een vrieshuis in Barneveld ondergebracht en mag niet verder.

Er bleek verwarring te bestaan of de ophokverplichtingen in de 10 km zone rond het Gelderse Laren nog wel golden, nu een eerste testuitslag negatief bleek te zijn. De uitslag van een tweede, nauwkeuriger test wordt pas volgende week verwacht. Daarom zijn ook in het vervoersbeperkingsgebied rond Laren alle maatregelen nog onverminderd van kracht.

Verder lopen de AID-controleurs regelmatig aan tegen kippen zonder eigenaar. Die vormen een probleem, omdat de eigenaar niet te vinden is en de vogels vaak zo verwilderd zijn dat ze zich lastig laten vangen.

Nog geen overtredingen van de nieuwe regelgeving Vanaf vrijdagmiddag 17.00 uur is het niet meer toegestaan paarden en evenhoevigen (bv varkens, runderen, schapen en geiten) van en naar bedrijven met pluimvee te vervoeren binnen de 10 km-vervoersbeperkingsgebieden. Paarden afkomstig van bedrijven met pluimvee, mogen ook niet voor paardrijden van het bedrijf af. Vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de AID nog geen overtredingen geconstateerd.

Welzijnsovertreding in Limburg
Bij een surveillance in verband met de Vogelpestmaatregelen liepen AID controleurs in het Limburgse Eysden tegen iets heel anders aan. Twee vrachtwagenchauffeurs kregen proces verbaal omdat ze varkens transporteerden zonder daarbij drinkwater voor de beesten aan boord te hebben genomen.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel. 06 - 48132319.