Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Monitoring pluimvee op aanwezigheid van Vogelpest

MONITORING PLUIMVEE OP AANWEZIGHEID VAN VOGELPEST

Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft besloten om in heel Nederland een monitoringsprogramma op te starten op aanwezigheid van Klassieke Vogelpest. Veerman heeft dat besloten omdat naast de recente uitbraken van Vogelpest van de zogenoemde hoog-pathogene variant (dus met een hoog ziekteverwekkend karakter), ook een laag-pathogene variant in Nederland zou kunnen circuleren.

Per provincie en per sector wordt een steekproef getrokken om pluimveebedrijven te onderzoeken. Daarnaast is besloten om alle bedrijven met vleeseenden, vleeskalkoenen en leghennen met uitloop te bemonsteren (leghennen met uitloop kunnen zich buiten hun stal bewegen). Het gaat hierbij om circa 1300 bedrijven. Het monitoringsprogramma is eind volgende week afgerond en zal in de nabije toekomst regelmatig worden herhaald.

De hoge variant van de Klassieke Vogelpest is in de Gelderse Vallei geconstateerd. Er zijn tot nu toe 14 bedrijven besmet en 22 ernstig verdacht. De hoge variant is zeer besmettelijk en herkenbaar aan zwellingen aan de kop en hals en aan verkleuring van de kam en de poten. De incubatietijd bedraagt ongeveer 10 dagen. De ziekte verloopt daarna snel, met in de meeste gevallen de dood tot gevolg. De lage variant is veel minder herkenbaar dan de hoge variant. Zo sterven minder dieren en is de lage variant minder besmettelijk. Vooral de productiedaling bij eierleggend pluimvee is een symptoom.

Het monitoringsprogramma zal zowel in de Gelderse Vallei als daarbuiten worden uitgevoerd.

08 mrt 03 14:16