Korps: Friesland, plaats: Fryslân 8-03-2003
Politieberichten van 07/03 (13.00 uur) t/m 08/03 (13.00 uur)

Leeuwarden: winkeldiefstal
Vrijdagmiddag werd om 17.20 uur een verdachte aangehouden aan de Nieuwestad ter zake winkeldiefstal. De verdachte, een 33- jarige Leeuwarder, wilde een fles drank meenemen zonder te betalen. De verdachte werd door beveiligingspersoneel overgedragen aan de politie. Na verhoor werd de verdachte weer vrijgelaten. Een medewerker van de winkel deed aangifte.

Blije: woningbrand
Vrijdagmiddag kreeg de politie om 12.40 uur een melding van een woningbrand aan de Lytsebourren. Er raakte niemand gewond en de hulpdiensten waren snel te plaatse. De brandweer kon echter niet voorkomen dat de woning vrijwel geheel uitbrandde. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Leeuwarden: vrouw onwel en gewond
Vrijdag, omstreeks 13.30 uur raakte een slachtoffer gewond toen zij in de Boomgaardstraat onwel werd en met haar hoofd op de stoep terechtkwam. De vrouw, een 31- jarige inwoonster van Leeuwarden, liep een hoofdwond op. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het MCL Zuid.

Dokkum: woninginbraak
Vrijdag werd tussen 15.00 uur en 20.30 uur ingebroken in een woning aan de Hoedemakersweg. Er werd een geldbedrag ontvreemd. Men kwam binnen door forcering van de achterdeur. Er werd aangifte gedaan door een 65- jarige Dokkumer.

Gorredijk: winkeldief aangehouden
Vrijdag werd om 17.20 uur een verdachte aangehouden aan de Badweg te zake winkeldiefstal. De vrouw, een 41- jarige inwoonster van de gemeente Opsterlân wilde goederen t.w.v. 28.43 meenemen zonder te betalen. Winkelpersoneel had gezien dat de verdachte de gestolen waren in een tas stopte en de zaak wilde verlaten zonder af te rekenen. Er werd aangifte gedaan door een medewerker van de winkel.

Zwaagwesteinde: aanrijding met gewonden
Vrijdag vond om 23.55 uur een aanrijding plaats aan de Kuikhornsterweg waarbij twee personen gewond raakten. Zowel de bestuurder van de personenauto, een 22- jarige Leeuwarder als de bijrijder, een 23- jarige Leeuwarder werden per ambulance naar het MCL-Zuid gebracht. Beide inzittenden droegen geen autogordel. De bestuurder kon na een medisch onderzoek en na het afnemen van een bloedproef naar huis. De automobilist reed via de Kuikhornsterweg richting Veenwouden toen hij tijdens de rit naar een aansteker zocht. Hij zag een bocht te laat, verloor de controle over het voertuig, raakte een boom en kwam tot stilstand. De bestuurder krijgt een proces-verbaal voor het rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs en het rijden in een onverzekerde auto. De auto was total loss en werd afgevoerd door een sleepdienst.

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Fochteloo, West, zaterdag 03.25 uur, 16- jarige inwoner van Haulerwijk, 330 ug/l, rijverbod 2 uren, bestuurder tractor.

Drachten, Postlaan, zaterdag 02.40 uur, 48- jarige inwoner van Wesseling (D), 355 ug/l, rijverbod 3 uren, automobilist.

Dongjum, Franekerweg, zaterdag 10.15 uur, 28- jarige inwoner van Franeker, 525 ug/l, rijverbod vijf uren, automobilist.

Dokkum: aanrijding met alcohol
Vrijdag werd om 18.00 uur een automobilist aangehouden aan het Zuiderbolwerk. De verdachte, een 37- jarige Dokkumer, had een aanrijding veroorzaakt en alcohol gedronken. Surveillerende politiefunctionarissen wilden de bestuurder controleren omdat hij opvallend weggedrag vertoonde. De auto van de verdachte voerde mistverlichting en de bestuurder droeg geen gordel. De verdachte negeerde een stopteken en reed met hoge snelheid weg. Ter hoogte van de Parklaan-Wilgenlaan-Iepenlaan raakte de verdachte een tegenligger die op de Parklaan reed. Deze auto werd bestuurd door een 42- jarige Dokkumer. De auto van de tegenligger liep schade op aan de linker buitenspiegel en voorportier. De verdachte werd aangehouden aan het Zuiderbolwerk en meegenomen naar het bureau. De uitslag van de blaastest was 525 ug/l. Na verhoor werd de verdachte vrijgelaten.

Drachten: auto-inbraak
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Tjonger. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. Men kwam binnen door een portier te forceren. Een 41- jarige inwoner van Drachter deed aangifte.

Lemmer: verkeerscontrole
Vrijdagmiddag en avond werd repressief opgetreden tegen een aantal verkeersovertredingen. Er werden tussen 15.30 uur en 21.00 uur 12 processen-verbaal uitgeschreven in en rond Lemmer. Zes bestuurders kregen een proces-verbaal voor een verkeersovertreding in verband met eenrichtingsverkeer op de Lijnbaan en het Burgemeester Krijgerplein. Vier bestuurders ontvingen een proces-verbaal omdat ze de autogordel niet droegen. Een bestuurder ontving een proces-verbaal voor het parkeren op een groenstrook op de Spaanderbank. Tot slot werd op de A6 een proces-verbaal uitgeschreven voor een vijf maanden verlopen APK.

Boelenslaan: aanrijding met dodelijke afloop
Op zaterdag vond om 01.30 uur een aanrijding plaats op de Boelenswei waarbij een 21- jarige automobilist, Anne Ophuis uit Houtigehage overleed. Hij was door onbekende oorzaak aan de linkerzijde van de weg tegen een boom gereden. De bestuurder kwam vanuit de richting Boelenslaan en reed richting Houtigehage. De personenauto werd weggehaald door een sleepdienst nadat Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân de toedracht had onderzocht. De politie vraagt de melder(s) van het ongeval en eventuele getuigen die iets hebben gezien om zich te melden via telefoonnummer: 0900 8844.

Brantgum: aanrijding met gewonden
Op zaterdag vond omstreeks 00.50 uur een aanrijding plaats aan de Fjilboursterwei waarbij drie personen gewond raakten. Zowel de bestuurder van de personenauto, een 23- jarige Wierumer als zijn twee passagiers, een 23- jarige en een 22- jarige Ternaarder waren gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis te Dokkum. Zowel brandweer, ambulance als politie was snel ter plaatse. Brandweerpersoneel haalde in samenwerking met ambulancepersoneel de slachtoffers uit het voertuig. De automobilist kwam vanuit de richting Hantum en reed richting Brantgum. In een bocht verloor de bestuurder de controle over de auto en raakte in de slip. Via de rechterberm sloeg de auto over de kop en kwam in deze positie in de linkerberm tot stilstand. Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân deed onderzoek naar de toedracht. De auto was total loss en werd afgevoerd door een bergingsbedrijf.

Leeuwarden: auto-inbraak
Vrijdagavond werd ingebroken in een personenauto die geparkeerd stond aan de Rengerslaan waarbij een autoradio werd weggenomen. Men kwam binnen door verbreking van een autoruit. Een 60- jarige inwoner van Eastermar deed aangifte.

Hichtum: aanrijding met letsel
Op vrijdagavond vond om 19.40 uur een aanrijding plaats tussen twee personenautos aan de Westergoawei waarbij een automobilist gewond raakte. Het slachtoffer, een 46- jarige inwoner van Franeker werd met borstklachten per ambulance naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. De andere automobilist, een 31- jarige Bolswarder kwam met aanhanger uit de richting van Bolsward op de verkeerde weghelft terecht. Hij kwam in botsing met een tegenligger die uit de richting van Winsum kwam. Beide autos raakten zwaar beschadigd en werden weggetakeld.

Joure: verstoring openbare orde
Vrijdagavond, omstreeks 23.00 uur ontstond een dreigende sfeer tussen twee groepen jongeren die met elkaar een confrontatie aan wilden gaan in de Midstraat. Het betrof een groep Jouster jongeren en een groep jonge bewoners van het AZC. De groep was samengesteld uit totaal 40 a 50 personen. In het belang van de openbare orde vorderde de politie de groep om uit elkaar te gaan. Hier werd geen gehoor aan gegeven waarna een charge werd uitgevoerd. Naast diverse politiefunctionarissen werden twee hondengeleiders ingezet om de groep uit elkaar te halen. Hierbij liep een politiefunctionaris een lichte verwonding op aan zijn hand. De politie had rond 23.20 de zaak onder controle waarna de rust weerkeerde. Er werden zes verdachten aangehouden in de leeftijd van 15 tot 19 jaar. Allen zijn aangehouden op verdenking van verzet (beletten van het uitoefenen van de politietaak) en belediging van politiefunctionarissen. Er zijn al enige tijd spanningen onder de Jouster jeugd wat vrijdagavond escaleerde. Een aantal verdachten worden nog door de politie verhoord. De politie stelt een nader onderzoek in.

Rottevalle: aanrijding met letsel
Zaterdagochtend vond omstreeks 09.45 uur een aanrijding plaats aan de Foudenswei tussen een bestelauto en een personenauto waarbij twee personen gewond raakten. De slachtoffers, een 28- jarige inwoner van Rottevalle en een 24- jarige inwoner van Boelenslaan weden per ambulance naar het ziekenhuis te Drachten gebracht. Zowel politie als brandweer en ambulance was snel ter plaatse. Brandweerlieden haalden in samenwerking met ambulancepersoneel de slachtoffers uit de voertuigen. De 28- jarige bestuurder reed met een bestelauto en aanhanger over de Boppeste in de richting van de provinciale weg N369. De andere automobilist reed op de provinciale weg N369, richting Rottevalle. Ter hoogte van de kruising Boppeste ontstond een aanrijding. De bijrijder van de personenauto raakte niet gewond. Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân deed onderzoek naar de toedracht. Beide voertuigen werden afgevoerd door een bergingsbedrijf.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272