Regiopolitie Noord- en Oost Gelderland

GEMEENTE APELDOORN REGIOPOLITIE NOORD- EN OOST-GELDERLAND

Apeldoorn, 8 maart 2003

PERSBERICHT

Demonstratie Nederlandse Volks Unie afgelast

De toestemming aan de Nederlandse Volks Unie om op zaterdagmiddag 8 maart in Apeldoorn te demonstreren is kort voor de aanvangstijd ingetrokken door loco-burgemeester Van der Tas. Belangrijkste reden hiertoe was de handhaving van de openbare orde en veiligheid.

Op de ochtenddemonstratie georganiseerd door Dwars, een jongerenorganisaties van Groen Links, waren ongeveer 250 personen afgekomen. Het optreden van derden leidde tot enkele confrontaties met de politie waarbij in totaal elf aanhoudingen werden verricht. Een zeventienjarig meisje uit Apeldoorn raakte gewond door een stenengooier. De verdachte kon worden aangehouden en wordt maandag voorgeleid voor de officier van justitie in Zutphen. De andere verdachten hebben in de loop van de middag het politiebureau met een dagvaarding dan wel boete verlaten.

De politie heeft de NVU-demonstranten op parkeerplaats de Somp langs de A-50 waar zij zich verzamelden op de hoogte gesteld van het intrekken van de beschikking tot demonstreren. Daarop volgde een korte blokkade van de snelweg die door de aanwezige mobiele eenheid werd beëindigd. Hierbij zijn geen aanhoudingen verricht.

De demonstratie die in een deel van het centrum plaatsvond leidde tot enige onrust bij het winkelend publiek toen kleine groepen demonstranten het winkelgebied introkken. De politie heeft in alle gevallen getracht zoveel mogelijk de-escalerend op te treden.

Einde bericht

Irma Vogels, woordvoerster gemeente Apeldoorn, 06 - 51526457 Anton de Ronde, woordvoerder politie Apeldoorn 055 - 5482050