Nieuwsbericht

zondag, 9 maart 2003, 15.10 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Aanhouding bij inbraak

- Castricum, vrijdag 7 maart 2003.
Op vrijdagavond omstreeks 19.20 uur kreeg de politie melding van een inbraak in een woning aan de Leo Toepoelstraat in Castricum. Ter plaatse trof de politie twee mannen aan, een 31-jarige man uit IJmuiden en een 25-jarige man zonder bekend adres. De mannen werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. In de woning bleek inderdaad ingebroken te zijn. De daders waren door een ingeslagen raam van een aanbouw binnen gekomen. Onduidelijk is of er iets werd weggenomen. De bewoners van het pand waren op vakantie.
- Alkmaar, vrijdag 7 maart 2003.
Op vrijdagavond omstreeks 22.20 uur had een getuige een man zien staan op het balkon van een woning aan de Eikenlaan in Alkmaar. Toen de politie ter plaatse kwam dook de man snel weg. De verdachte, een 53-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd aangehouden. Er bleek echter (nog) geen sprake te zijn van inbraak of een poging daartoe. De man kreeg wel een proces-verbaal omdat hij zich op het balkon van de woning bevond.

Diefstal auto
Heiloo, zaterdag 8 maart 2003.
Op zaterdagmorgen omstreeks 03.20 uur vond er op de Omloop in Heiloo een eenzijdig ongeval plaats waarbij een personenauto van de weg was geraakt, een lichtmast had geramd en op zijn kop in een sloot tot stilstand was gekomen. Toen de politie ter plaatse kwam bleek de bestuurder te zijn gevlogen. Naar aanleiding van het kenteken kreeg de eigenaar van de auto, woonachtig op de Kerkweg in Limmen, een bezoek van de politie. Hier bleek de auto kort daarvoor van de oprit te zijn ontvreemd.

Inbreker uit de jas
Alkmaar, zaterdag 8 maart 2003.
Op zaterdagmorgen omstreeks 11.30 uur wist een inbreker te ontkomen door zijn jas uit te trekken. De man was juist bezig met zijn werkzaamheden bij een woning aan de Melis Stokelaan te Alkmaar toen hij werd overlopen door een buurtbewoner. De man pakte de inbreker letterlijk bij de kraag. De dief wist echter te ontkomen door zijn jas uit te trekken en hard weg te rennen. Een onderzoek in de omgeving leverde geen verdachte op. De jas en een achtergelaten rugzak worden technisch onderzocht op sporen.

Woninginbraken

- De Rijp, zaterdag 8 maart 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag is op twee plaatsen in de Rijp ingebroken. Het gaat om woningen aan de Haringbuis en de Klipper. In beide gevallen kwamen de daders binnen door het cilinderslot van een toegangsdeur te forceren. Uit beide woningen werd een tas ontvreemd. In de ene bleek slechts een bedrag van 12 euro te hebben gezeten.
- Alkmaar, zaterdag 8 maart 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd er ingebroken in woningen aan de Huibert Pootlaan en de Sneeuwgansstraat. De woning aan de Huibert Pootlaan betrof een flatwoning. Hier kwam men binnen door de voordeur te forceren. Uit de woning werd een laptop, een DVD-speler en computerapparatuur ontvreemd. Bij de woning aan de Sneeuwgansstraat kwam men binnen door de cilinder van de voordeur te forceren. Hier ontvreemdde men een breedbeeld-TV en een DVD-speler met bijbehorende boxen.

- Alkmaar, zondag 9 maart 2003.
Tussen zaterdag 10.45 uur en zondag 01.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Winkelwaard in Alkmaar. De daders kwamen binnen door het glas van de voordeur te vernielen. Uit de woning werd geld en een DVD-speler ontvreemd.

Diefstal auto
Egmond aan den Hoef, zondag 9 maart 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 04.05 uur kwam de bewoonster van een woning aan de Rinnegommerlaan te Egmond aan den Hoef thuis. Toen zij de woning binnen wilde gaan zag zij nog juist dat haar eigen Mercedes personenauto, die bij de woning geparkeerd had gestaan, van de oprijlaan wegreed. Het ging om een blauwe auto met kenteken XX-04-SF.

Alcoholcontroles

- Alkmaar, zaterdag 8 maart 2003.
Op zaterdagmorgen omstreeks 01.30 uur zag de politie een slingerende auto op de Vondelstraat in Alkmaar. Toen de auto op de Koelmalaan aan de kant was gezet bleek deze een lekke band te hebben. De bestuurder, een 39-jarige Alkmaarder bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 340 ugl. Dat is anderhalf maal het wettelijk maximum van 220 ugl (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een bekeuring van honderdnegentig euro.
Om 04.35 uur werd een automobilist gecontroleerd op de Kennemerstraatweg. Hij blies 285 ugl. Slechts een slok teveel. Hij kreeg geen boete (schikkingsvoorstel) omdat hij vorig jaar al eens gecontroleerd was met 470 ugl. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.
Omstreeks 22.00 uur raakte een 29-jaige Alkmaarder betrokken bij een aanrijding op de Kanaaldijk in Alkmaar. Ter hoogte van de Koedijkervlotbrug wilde hij met zijn auto door de wegversmalling, terwijl er vanuit tegenovergestelde richting een andere auto aankwam. Er ontstond een aanrijding met materiele schade. De verdachte bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 530 ugl. En kreeg een proces-verbaal.
Omstreeks 22.30 uur reed een 22-jarige Alkmaarder in een personenauto over het Scharlo. Vlak voor de rotonde probeerde hij een auto in te halen en botste daardoor tegen de lichtmast op de vluchtheuvel. De man bleek 380 ugl alcohol in zijn adem te hebben (bijna twee maal het maximum).

- Broek op Langedijk, zaterdag 8 maart 2003. Op zaterdagmorgen omstreeks 03.30 uur kreeg een 50-jarige man uit Zuid Scharwoude een proces-verbaal. Hij blies 515 ugl (ruim twee maal het maximum). De man werd in zijn auto gecontroleerd op de Nauertogt in Broek op Langedijk.

- Schoorl, zaterdag 8 maart 2003.
Op zaterdagavond omstreeks 19.45 uur werd een 50-jarige man uit Schoorl op de Duinweg in zijn woonplaats gecontroleerd. Deze automobilist blies maar liefst 745 ugl. Dat is ruim drie maal het wettelijk maximum. Hij kreeg proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

- Alkmaar, zondag 9 maart 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 00.10 uur werd een 49-jarige Alkmaarder gecontroleerd op de Oude Kanaaldijk in zijn woonplaats. Hij blies 365 ugl (anderhalf keer het maximum). Bovendien bleek de man niet in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs. Hij bleek al jaren met een buitenlands rijbewijs te rijden.

- Castricum, zondag 9 maart 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 01.20 uur werd op de Soomerwegh te Castricum een 22-jarige automobilist uit Egmond Binnen gecontroleerd. Hij blies 800 ugl. Dat is bijna vier maal het maximum. De man kreeg proces-verbaal en moet zijn rijbewijs inleveren.

Aanrijding met letsel

- Castricum, zaterdag 8 maart 2003.
Op zaterdagmorgen omstreeks 06.30 uur reed een 29-jarige Alkmaarder in een personenauto over de A9 onder Castricum. Naar eigen zeggen viel de bestuurder in slaap en raakte van de weg af. Hier kwam hij tegen een boom tot stilstand. De man moest ter observatie worden opgenomen in het Medisch Centrum Alkmaar met verwondingen aan schouder en heup. Hier werd ook bloed afgenomen voor een bloedproef. Het bloedmonster wordt opgestuurd naar het Forensisch Laboratorium, die het op de aanwezigheid van alcohol zal onderzoeken.

- Broek op Langedijk, zaterdag 8 maart 2003. Op zaterdagmorgen omstreeks 00.20 uur fietste een 16-jarig meisje uit Broek op Langedijk over de Dorpsstraat in haar woonplaats. Op de kruising met de Lepelaar kreeg zij geen voorrang van een bestuurder van een bedrijfsauto, een 23-jarige Amsterdammer. Het slachtoffer moest voor behandeling worden overgebracht naar het Medisch Centrum te Alkmaar met pijnlijke ribben en een mogelijke hersenschudding.

Sluitingstijd
Castricum, zondag 9 maart 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 02.25 uur werd er proces-verbaal opgemaakt tegen de uitbater van het jongerencentrum aan het Bakkerspleintje te Castricum. Hij had om 02.00 uur reeds gesloten moeten zijn. In het centrum werden nog een twintigtal klanten aangetroffen.

NOORDKOP

Verkeerscontrole
Den Helder, vrijdag 7 maart 2003.
Op vrijdagochtend en -middag werd in Den Helder op de Marsdiepstraat een verkeerscontrole gehouden waarbij 38 bekeuringen werden uitgeschreven. Er werd voornamelijk bekeurd wegens het niet dragen van een veiligheidsgordel en het rijden op een opgevoerde bromfietsen.

Alcoholcontrole

- Schagen, zaterdag 8 maart 2003.
Op zaterdagmorgen omstreeks 02.10 uur werd op de Sportlaan in Schagen een 57-jarige man uit Schagen in een personenauto gecontroleerd. Hij bleek teveel alcohol te hebben gebruikt. De man blies 245 ugl. Dat is juist een slok meer dan de toegestane 220 ugl (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een bekeuring van honderdnegentig euro.

- Tuitjenhorn, zondag 9 maart 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 03.10 uur werd een 23-jarige man uit Tuitjenhorn in zijn woonplaats op de Kalverdijk gecontroleerd. Deze automobilist bleek 625 ugl alcohol in zijn adem te hebben. Dat is bijna drie maal het wettelijk maximum. De man kreeg een proces-verbaal terwijl ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Inbraak bij Thuiszorg
Den Helder, zaterdag 8 maart 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag, tussen 17.00 en 07.30 uur, werd er ingebroken in het Gezondheidscentrum aan de Vrede en Vrijheid in Den Helder. Van het gedeelte dat in gebruik was bij de Thuiszorg werd een raam ingegooid. Vermoedelijk werden een computer en een printer weggenomen.

Inbraak in bedrijf

- Den Helder, zondag 9 maart 2003.
In de nacht van zaterdag op zondag, tussen 17.30 en 02.30 uur werd de voorpui vernield van een winkelbedrijf aan het Ravelijncenter in Den Helder. Uit de winkel bleek een breedbeeld televisie te zijn ontvreemd. Vermoedelijk is de voorpui ingereden met een personenauto. Omstreeks 03.40 uur werd een inbraak gemeld bij een bedrijf aan de IJsselmeerstraat in Den Helder. Ook hier bleek de voorpui vernield te zijn met behulp van een auto. Uit het bedrijfspand werd computerapparatuur ontvreemd. De gebruikte auto werd op de Wetstraat teruggevonden. De auto bleek in de nacht van 7 op 8 maart in Den Helder vanaf de Texelstroomlaan ontvreemd te zijn. Ook bleek er te zijn ingebroken bij een kantoorpand aan de Marsdiepstaat te Den Helder. Omstreeks 09.30 uur ontdekte men een ingeslagen raam. Uit het pand werd een computer ontvreemd.

Aanhouding na vernieling

- Schagen, zaterdag 7 maart 2003.
Op zaterdag omstreeks 23.55 uur werd een 18-jarige jongen uit Schagen aangehouden in verband met vernieling en poging tot diefstal van posters bij het NS-station aan het Plantsoen te Schagen. De jongen werd op heterdaad betrapt door surveillerende politiemensen die zagen dat hij reclamekasten opentrok, de plastic platen eruit trok en op de grond gooide en vervolgens de reclameposters wilde verwijderen. De jongen werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

- Den helder, zaterdag 8 maart 2003.
Op zaterdagmorgen omstreeks 00.30 uur werden door de politie drie jongens van 15 en 17 jaar en afkomstig uit Den Helder aangehouden wegens vernieling, belediging en verzet. De 15-jarige wilde een meisje spreken dat woonachtig was aan de Seringenlaan in Den Helder. Toen hij niet binnengelaten werd schopte hij het ruit uit de voordeur. De gewaarschuwde politie wilde hem ter plaatse aanhouden. Hierbij lieten de andere twee zich niet onbetuigd. De politiemedewerkers werden beledigd en er ontstond een handgemeen. De drie jongens zijn overgebracht naar het politiebureau. Hier werd proces-verbaal tegen ze opgemaakt. Na verhoor zijn de jongens weer heengezonden.

Diefstal fiets
Den Helder, vrijdag 7 maart 2003.
Op vrijdagmiddag omstreeks 16.30 uur kwam een 54-jarige man uit den Helder bij de bloemenkiosk aan het Julianaplein in Den Helder. Toen hij zijn fiets had neergezet kwam er een man aanlopen die zijn fiets wilde stelen. De eigenaar kon zijn fiets terugpakken waarop de dief een andere fiets uit een rek weghaalde. De 54-jarige man ging achter de dief aan en probeerde de fiets van hem af te nemen. De dief pakte de fiets echter op en gooide deze naar de man, die hierbij aan zijn hoofd gewond raakte. De gewaarschuwde politie kon slechts met moeite de dief aanhouden en overbrengen naar het politiebureau. Hier werd de verdachte voor verhoor ingesloten.

Auto in brand
Den Helder, zaterdag 8 maart 2003.
Op zaterdagmorgen omstreeks 00.30 uur bleek een personenauto in brand te staan op de Lingestraat in Den Helder. De auto stond op een parkeervak. De brandweer moest uitrukken, maar kon niet voorkomen dat de auto geheel uitbrandde. Ook twee andere geparkeerd staande auto's liepen schade op. De auto is mogelijk in brand gestoken.

Aanrijding met letsel
Den Burg, zaterdag 8 maart 2003.
Op zaterdagmiddag omstreeks 14.50 uur reed een 69-jarige man uit Leeuwarden over de Beatrixlaan in Den Burg. De man werd tijdens het rijden onwel. Hierdoor reed hij eerst tegen een voor hem rijdende bromfiets aan, bestuurd door een 24-jarige vrouw uit Rotterdam. Vervolgens raakte de man van de weg en kwam met zijn personenauto tegen een boom tot stilstand. De man en zijn 71-jarige echtgenote, die naast hem in de auto zat, moesten voor behandeling worden overgebracht naar het Gemini-ziekenhuis in Den Helder. De bromfietster liep lichte verwondingen op.

Horecacontrole

- Tuitjenhorn - Warmenhuizen, zondag 9 maart 2003. Op zondagmorgen omstreeks 02.45 uur werd een controle uitgevoerd in een café aan de Dorpsstraat in Warmenhuizen. Het café moest om 02.00 uur gesloten zijn. De 37-jarige caféhouder kreeg een proces-verbaal. Omstreeks 03.00 uur werd een controle uitgevoerd bij een café aan de Kalverdijk in Tuitjenhorn. De 27-jarige caféhouder kreeg ook een proces-verbaal.

- Den Helder, zondag 9 maart 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 03.30 uur werd een controle uitgevoerd in een café aan de Koningstraat in Den Helder. Hier werden diverse jongeren aangetroffen die nog geen 18 jaar oud waren. Van twee meisjes stond vast dat zij nog maar 16 en 17 waren. Tegen de caféhouder wordt proces-verbaal opgemaakt.

WESTFRIESLAND

Woninginbraken

- Zwaag, zaterdag 8 maart 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd in vijf woningen in Zwaag ingebroken. Het ging om woningen aan de Hoogewoud, Krommewoud, Klaverwoud (2x) en de Dars. In alle gevallen kwamen de daders de woningen binnen door aan de achterzijde van het pand de achterdeur of de deur van de berging te forceren. Uit de woningen werd geld, bankpasjes en GSM's buitgemaakt. Ook werd computerapparatuur en een GPS weggenomen.

- Hoorn, zaterdag 8 maart 2003.
In Hoorn ging een inbreker op een heel andere wijze te werk. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in drie woningen, namelijk op de Houtzaagmolen, de Tweeboomlaan en de Leisteen. De daders kwamen de woning aan de Houtzaagmolen binnen door een tuinraam open te trekken. Hier werden geld en sieraden ontvreemd. Op de Tweeboomlaan werd het glas van een achterdeur ingeslagen. Uit deze woning werd niets vermist. Deze inbraak gebeurde omstreeks 01.00 uur toen de bewoner glasgerinkel hoorde. Een getuige zag omstreeks die tijd twee jongens en een meisje weglopen. Bij de inbraak aan de Leisteen werd ook een ruit ingeslagen. Hier verdween een laptop.
- Lutjebroek, zaterdag 8 maart 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Pieter Janszoon Jongstraat in Lutjebroek. De daders kwamen hier binnen door een ruit naast de voordeur in te slaan. Uit de woning werd een DVD-speler, computerapparatuur en geld ontvreemd.

Diefstal auto

- Enkhuizen, zaterdag 8 maart 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd tussen 17.45 en 12.00 uur een personenauto ontvreemd vanaf de Piet Rodenburgstraat in Enkhuizen. De auto stond op straat geparkeerd voor de woning van de eigenaar. Het betrof een rode Audi 80 met kenteken FN-RH-96.
In dezelfde nacht werd tussen 21.00 en 08.30 uur auto weggenomen bij een autoverhuurbedrijf aan de Dolfijn in Enkhuizen. De auto stond op het bedrijfsterrein dat was afgesloten door middel van een paal. Deze paal bleek uit de grond te zijn gehaald. De auto was een gloednieuwe blauwe Peugeot Partner. De auto was nog niet voorzien van een kentekenplaat.

- Hoorn, zaterdag 8 maart 2003.
Op zaterdagavond werd tussen 18.00 en 19.00 uur een personenauto ontvreemd vanaf de Huesmolen in Hoorn. Hier gaat het om een grijsgroene Volkswagen Polo coupe met kenteken SH-58-YL.
- Wervershoof, zondag 9 maart 2003.
In de nacht van zaterdag op zondag werd tussen 19.00 en 11.45 uur een personenauto ontvreemd vanaf de Nes in Wervershoof. Het betrof een blauwe Volkswagen passat met kenteken GS-HV-01.

Alcoholcontrole

- Hoorn, zaterdag 8 maart 2003.
Op zaterdagochtend omstreeks 02.15 uur werd een 22-jarige man uit Hoorn gecontroleerd op de Korenmolen in zijn woonplaats. De automobilist had teveel gedronken. Hij blies 325 ugl. Dat is anderhalf keer het wettelijk toegestane maximum van 220 ugl (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een proces-verbaal. Op zondagmorgen omstreeks 02.10 uur kreeg een 20-jarige man uit Zwaag een proces-verbaal omdat hij met drank op een personenauto bestuurde op de Roode Steen in Hoorn. De man was opgevallen omdat de muziek in zijn auto ontzettend hard stond. Hij blies 490 ugl. Ruim twee maal te veel.

- Ursem, zondag 9 maart 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 02.25 uur werd een 18-jarige jongen uit Ursem in zijn woonplaat op de Walingsdijk op een bromfiets gecontroleerd. Hij blies 590 ugl. Ruim tweeëneenhalf keer het maximum. De jongen was opgevallen doordat hij geen helm droeg.

Stroomstootwapen
Grootebroek, vrijda 7 maart 2003.
Op vrijdagavond omstreeks 20.00 uur werd een 17-jarige jongen uit Lutjebroek gecontroleerd op de Stede Broecweg te Grootebroek. De jongen reed daar op een opgevoerde bromfiets. De brommer werd voor technisch onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Hier constateerde men dat het apparaat ruim vier maal het toegestane vermogen had. Onder de buddyseat werd bovendien een stroomstootwapen aangetroffen. De eigenaar van de bromfiets zal hierover worden gehoord.

Doorrijder
Medemblik, zaterdag 8 maart 2003.
Op zaterdagmiddag omstreeks 14.50 uur fietste een 16-jarige jongen uit Medemblik over de rotonde Randweg - Admiraliteitsweg - Almereweg in zijn woonplaats. Hij reed op de rotonde tegen de verkeersrichting in. Vanaf de Randweg kwam een personenauto. Juist toen deze de rotonde op wilde rijden, reed de fietser voor hem langs. Er ontstond een aanrijding waarbij de fietser licht letsel opliep. Volgens de verklaring van het slachtoffer stapte de bestuurder van de personenauto uit, vroeg hoe het met het slachtoffer ging, zei tegen het slachtoffer dat het zijn eigen schuld was, stapte weer in en reed weg. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de automobilist.

Eenzijdig ongeval
Hoorn, zaterdag 8 maart 2003.
Op zaterdagmiddag omstreeks 17.15 uur reed een 16-jarig meisje uit Hoorn op een bromfiets over de Nieuwe Steen in haar woonplaats. Door de harde wind raakte zij de macht over het stuur kwijt en reed tegen het stoeprandje aan. Hierdoor kwam zij tegen een boom ten val. Het meisje moest met een hersenschudding worden afgevoerd naar het Westfries Gasthuis.

Belediging
Medemblik, zondag 8 maart 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 03.00 uur werd een 17-jarige jongen uit Slootdorp aangehouden wegens belediging en bedreiging van politiemedewerkers. De politie was in het centrum van Medemblik aanwezig met het Horeca Interventieteam. Zij waren bij een café waar een persoon wegens misdragingen uit verwijderd werd. Tijdens het gesprek met deze persoon kwam de verdachte zich ermee bemoeien. Toen hij werd weggestuurd, begon hij de politiemensen te beledigen. Bovendien uitte hij allerlei bedreigingen. De jongen werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.