FEDERATIE OPVANG

Schatting 15.200 daklozen leidt tot verwarring

Federatie Opvang: schatting 15.200 daklozen schept onnodige verwarring

De Federatie Opvang, de koepelorganisatie voor de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, vindt dat de nieuwste schatting van het aantal dak- en thuislozen in Nederland (15.200) door het Centrum voor Verslavingsonderzoek (CVO) leidt tot onnodige verwarring.

De Federatie Opvang constateert dat de schatting van het CVO niet correspondeert met de door de instellingen van de Federatie Opvang geregistreerde aantallen dak- en thuislozen. Zo heeft het Leger des Heils in 2001 alleen al aan ruim 22.000 unieke (gecorrigeerd voor dubbeltellingen) dak- en thuislozen hulp geboden. Het Trimbos Instituut schatte vorig jaar het aantal zorgmijders op ettelijke tienduizenden.
De Federatie Opvang signaleert verder alleen maar een toenemende druk op de opvangvoorzieningen en een tekort aan opvangplaatsen, vooral in laagdrempelige voorzieningen als de nacht en dagopvang. Dit verhoudt zich niet tot de uitkomsten van dit onderzoek.

De Federatie Opvang betreurt het dat het CVO dit onderzoek geïsoleerd heeft uitgevoerd en tijdens de onderzoeksfase landelijke partners en andere gerenommeerde onderzoeksinstituten hier niet bij heeft betrokken. Hierdoor zal naar verwachting de komende tijd opnieuw veel discussie ontstaan tussen de onderzoeksinstituten over de juistheid van deze nieuwe omvangschatting. Hier zijn de danklozen zelf niet bij gebaat.

De Federatie Opvang juicht het overigens wel toe dat de verslavingszorg en de geestelijke gezondheidszorg zich nu ook meer voor de dak- en thuislozen gaan inzetten en het belang van goede samenwerking inzien.

De door de onderzoekers gehanteerde definitie van dak- en thuislozen is dit keer niet zozeer het probleem. Hierin herkent de Federatie Opvang haar doelgroep. Wel is het maar zeer de vraag of alle experts bij het telefonische interview daadwerkelijk zijn uitgegaan van dezelfde definities die de onderzoekers hanteerden. Bij omvangschattingen is een scherp afgebakende definitie juist heel belangrijk, aldus de onderzoekers. De kans is derhalve groot dat diverse subgroepen buiten beschouwing zijn gelaten.

EINDE PERSBERICHT