NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Hofkleding van Ooit

'Hofkleding van Ooit'in het Nederlands Textielmuseum 15-jarig jubileum van Het Land van Ooit
9 maart t/m 13 april 2003 (entresol)

Grafelijke rode zijde, glimmend stoer metaal, schitterende gouden knopen, romantische roze kant en ruches of eigenwijze groene veertjes. Een kleine greep uit de mooie materialen die verwerkt zijn in de prachtige 'Hofkleding van Ooit' die van zondag 9 maart t/m zondag 13 april in het Nederlands Textielmuseum in Tilburg te bewonderen is.

Het Land van Ooit bestaat in AD 15 (is het jaar 2003) 15 jaar en dat moet gevierd worden! Een mooie gelegenheid om de prachtige en unieke Hofkleding van Ooit aan het publiek te tonen. Nog vóórdat Het Land van Ooit voor de 15e keer zijn grenzen opent kan men op en onder de entresol van het Nederlands Textielmuseum een aantal eigenwijze Ooitkostuums, hoofdtooien en accessoires bezichtigen. Zo zijn er de weelderige gala-japon van Snip Snap Lieve Freule van de Rode Loper, een intrigerend en stoer ridderkostuum en een beeldige Vogeltjesjurk met verrassende decoratieve versieringen met veel kleurige veertjes te bewonderen. Natuurlijk zijn er ook legendarische kostuums en accessoires uit de eerste jaren van Ooit te zien, zoals de romantische zacht-roze Bruidsjurk van Gravinne Rondalia, de arrogante hoofdtooi van Hertogin van de Hoogmoed en natuurlijk het bekende angstaanjagende omhulsel van de slechte Ridder Rak de Reiger.

Prijzen
De Kleine Bazen gaan aan de hand van een verhaal op zoek naar de juiste Hofkleding. Als zij de juiste beschrijving bij het juiste kostuum uit de tentoonstelling plaatsen, dingen de kinderen mee naar een prijs. Dit zijn gratis visa (entreekaartjes) voor Het Land van Ooit.

Extra activiteiten
Daarnaast zijn er elke zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur knutselactiviteiten voor de Kleine Bazen. Ook bezoekt elke zondagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur een Ooiter gekleed in kostuum de tentoonstelling. Men kan Dame Grandeur de Bourgeoisie, Jean d'Orange, Kloontje het Reuzenkind, Ridder Graniet Sterker-Dan-Ik-Kan-Niet of Sap de Aardwortel in levende lijve in het museum tegenkomen.

Nationaal Museumweekend met modeshow
Tijdens het Nationaal Museumweekend op 12 en 13 april 2003 zijn er leuke activiteiten voor kinderen zoals maskers maken en Grime-Ooiters geven de Kleine Bazen kosteloos graag een 'Snoezig Snoetje'. Op zondag 13 april worden alle Kleine Bazen uitgenodigd om zo Ooits mogelijk gekleed naar het museum te komen. Zij mogen die middag aan de unieke 'Ooitse Modeshow' mee te doen. Ook hiermee kan men weer vrijkaartjes voor het Land van Ooit winnen.

Het Land van Ooit is erg gelukkig met deze tentoonstelling in het Nederlands Textielmuseum.
Marc Taminiau, Minister van Landsbelang en directeur van Het Land van Ooit, zegt hierover: 'Wij zijn zeer vereerd dat onze prachtige Hofkleding nu eens op deze unieke manier aandacht krijgt en het Nederlands Textielmuseum in Tilburg is daar een zeer geschikte plaats voor!'

Tot Ooit in het Nederlands Textielmuseum!

Meer informatie en documentatie voor de redactie: Yvette Lardinois, PR & Marketingmanager Nederlands Textielmuseum, T
013 549 45 33 of

06 51 53 48 29 (dinsdag t/m vrijdag aanwezig) yvette.lardinois@tilburg.nl Kijk ook op www.textielmuseum.nl Judith van Loon, staatssecretaris van Buitenlandse zaken, Het Land van Ooit,
T 0416 37 77 73 j.v.loon@ooit.nl

20 feb 03 14:26