Tibet Support Groep Nederland

EU - China dialoog gekarakteriseerd als 'gevaarlijk'

Duizenden eisen verandering in Tibet-beleid van de EU

BRUSSEL, 20030305 -- Op zondag 9 maart in Brussel zullen duizenden Tibet supporters vanuit heel Europa er bij de Europese Unie op aandringen een actief beleid ten opzichte van Tibet in te voeren. Door het vormen van een symbolische menselijke Chain for Change in Tibet rond de EU instellingen, herdenken de deelnemers tevens de Tibetaanse Nationale Volksopstand van 1959, die China met harde hand neersloeg. Het programma begint om 13.00 uur op de Esplanada du Cinquantenaire.

"Met alle aandacht van de wereld voor het bestrijden van terrorisme en een mogelijke oorlog met Irak, is de geweldloze strijd voor de vrijheid van zes miljoen Tibetanen te makkelijk van de agenda verwijderd," zegt Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet - Europe en voorzitter van de Tibet Support Groep Nederland. "Als oorlog niet het antwoord biedt, zouden regeringen die volkeren die streven naar het oplossen van conflicten zonder het gebruik van geweld onvoorwaardelijk moeten steunen," aldus mevr. Jampa.

De vreedzame manifestatie op zondag zal de effectiviteit van de EU mensenrechtendialoog met China ter discussie stellen. Deze week vindt de eerste EU-China dialoog van dit jaar plaats in Athene, onder Grieks voorzitterschap. De organisatoren van de manifestatie betwijfelen de politieke geloofwaardigheid van de dialoog en de mogelijkheid dat het tastbare resultaten oplevert.

"China's executie van de Tibetaan Lobsang Dhondup in januari gebeurde ondanks krachtige EU en internationale veroordelingen van het doodsvonnis. Een duidelijk signaal dat de internationale gemeenschap zijn beleid ten opzichte van China moet veranderen", zegt mevr. Jampa. "De gesloten deur dialoog met China over mensenrechten is meer dan inadequaat - het is gevaarlijk," voegt mevr. Jampa toe.

Volgens de organisatoren biedt de grote verandering in het Chinese leiderschap deze maand, de EU de perfecte gelegenheid om publieke zorgen over het beleid in Tibet kenbaar te maken. "Hernieuwd contact tussen China en de Tibetaanse regering in ballingschap en nieuw Chinees leiderschap bieden de EU de kans bij uitstek om op een formele dialoog tussen China en Tibet aan te dringen", zegt Michel Vanherwegen, directeur van 'Les Amis du Tibet', België. Verder stelt hij: "China kan juist nu zijn positie herzien ten opzichte van Tibet en een probleem aanpakken dat grote zorgen baart onder de Europese bevolking."

Op zondag zullen gepassioneerde sprekers de aanwezigen toespreken, waaronder:


* De 74 jaar oude Takna Jigme Sangpo, Tibet's langst gezeten politieke gevangene (maart 2002 vrijgelaten);
* Mo Liuha, Chinese journaliste en activiste voor democratie;

* Mr Yvon Harmegies van het Belgische Parlement;
* Senator Edvard Outrata uit Tsjechië.

De manifestatie duurt de gehele dag met stands, eten, live muziek en andere activiteiten. Deelnemers aan de menselijke Chain for Change in Tibet zullen zich om 13.00 uur op de Esplanade du Cinquantenaire verzamelen en het geheel zal rond 17.00 uur eindigen.

De Tibetaanse Nationale Dag van de Volksopstand wordt jaarlijks over de gehele wereld herdacht en iedere twee jaar grootschalig op Europees niveau. De Chain for Change in Tibet wordt dit jaar georganiseerd door een coalitie bestaande uit: de Tibetaanse gemeenschap van België, Les Amis du Tibet en Vrienden van Tibet België, Tibet Support Groep Nederland, Tibet Support Groep Luxemburg en de International Campaign for Tibet-Europe. De manifestatie wordt gesteund door een coalitie van Tibet Support Groepen uit de hele wereld.