Publiciteitscentrum Biologische Landbouw

BIOLOGISCH NIEUWS MAART 2003

INHOUDSOPGAVE


* McDonalds Verkoopt Bio-melk


* Natuurlijke Verpakkings Materialen

------> Onderzoek Biologische Kaaskorst

------> Onderzoek Milieuvriendelijke Kaasdoos

------> Onderzoek Natuurlijke Kaasvorm


* Een Smaakvolle Cartoon op http://www.cartoons.info
------> Integratieproblemen Door Wisselteelt

McDONALD¹S VERKOOPT BIO-MELK

De afgelopen maand is McDonald¹s in de UK gestart met de verkoop van Britse bio-melk aan Britse consumenten. Hiermee wordt een belangrijke trend onderstreept. Namelijk de regionale verkoop van natuurlijke biologische producten.

NATUURLIJKE VERPAKKINGS MATERIALEN

De grote ham-vraag is nu: ³wanneer wordt ook de cheeseburger biologisch?² En hoe zorgen we ervoor dat de benodigde kaas op een zo natuurlijk mogelijke manier wordt verpakt. De verpakking moet namelijk naadloos aansluiten bij het natuurlijke karakter van bio-producten. Dit geldt voor de kaaskorst, de omdoos en de vorm van het product.

Leerdammer Company heeft hiervoor wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd met behulp van een subsidie van Laser. Een digitale versie van het rapport is kosteloos te bestellen bij de auteur a.vink@leerdammer.com Het gebruikte beeldmateriaal is eveneens gratis beschikbaar voor publicatie: http://www.bioriginal.info

ONDERZOEK BIOLOGISCHE KAASKORST

De meest natuurlijke kaaskorst die in het onderzoek naar voren komt is het aanbrengen van een schimmel. Deze groeit op de bio-kaas in ontwikkeling en heeft geen nadelig effect op de geur en smaak. Een dergelijke kaaskorst heeft de voorkeur boven een kaaskorst op paraffine basis. Paraffine is namelijk een aardolie-product.

Het principe van een natuurlijke kaaskorst is eenvoudig. De bescherming van kaas tegen ongewenste schimmelgroei wordt bereikt door het bewust aanbrengen van een niet-pathogene schimmel die de competitie aankan met ongewenste schimmels. Uit proeven van Leerdammer Company blijkt dat op deze kazen vrijwel geen ongewenste schimmelgroei aanwezig is. Zelfs niet na 4 weken bij 13 graden Celsius en 95% relatieve vochtigheid, de omstandigheden in een kaasmakerij. En dit zonder het gebruikelijke schimmeldodende middel natamycine!

ONDERZOEK MILIEUVRIENDELIJKE KAASDOOS

Voor kaas wordt gebruik gemaakt van een kartonnen doos die bestaat uit een hoog percentage gerecycled materiaal. Doel van het onderzoek was te komen tot een reductie van de hoeveelheid materiaal. Het resultaat was een reductie van 3,3 % ten opzichte van de standaard kaasdoos. Ook is het aantal bedrukkingskleuren aanzienlijk terug gedrongen en wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke opdrukmaterialen.

ONDERZOEK NATUURLIJKE KAASVORM

In opdracht van Leerdammer Company heeft het Institut fur Marktforschung Apel & Wegner onderzocht wat de ideale vorm van bio-kaas is voor de Duitse markt. Uit dit onderzoek blijkt dat significant de voorkeur wordt gegeven aan ronde vormen. Opmerkelijk is dat consumenten een lichte voorkeur hebben voor een blanco coating boven de gebruikelijke gele kaascoating.

Hidde Oenema

Publiciteitscentrum Biologische Landbouw
Postbus 656, 6700 AR, Wageningen
tel. 0317-415.515

Email info@biologisch.nl ; Internet http://www.biologisch.nl