NIPO

Koningshuis lijdt schade door Margarita-affaire

Meer dan de helft van de Nederlanders (54%) noemt de Margarita-affaire tamelijk of zeer schadelijk voor het koninklijk huis. Hoe ouder men is, des te vaker is men van mening dat ons koningshuis schade ondervindt van de verhalen. Dit blijkt uit een onderzoek dat het NIPO afgelopen vrijdag en zaterdag heeft uitgevoerd onder 523 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Hoewel 54% van mening is dat het koningshuis schade ondervindt van de verhalen, hecht een ruime meerderheid van de Nederlanders nauwelijks (48%) of helemaal geen (19%) geloof aan de verhalen van Prinses Margarita en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn, die zij zelf in de openbaarheid hebben gebracht. Slechts 3% van de Nederlandse volwassen bevolking denkt dat de verhalen van Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn 'in zeer grote mate' waar zijn.

De schade voor premier Balkenende is minder groot dan voor het koningshuis: bijna twee op de vijf Nederlanders (38%) zijn van mening dat deze affaire voor onze minister-president tamelijk of zeer schadelijk is.

Hoewel heel Nederland in de ban lijkt van de "MargaritaGate" is dit bedrieglijke schijn: één op de vijf Nederlanders (20%) volgt het nieuws over het echtpaar 'helemaal niet' en nog eens 49% volgt het nieuws 'in niet zo grote mate'. Eigenlijk houdt het nieuws alleen de Nederlanders van 56 jaar en ouder bezig: van hen zegt 48% het nieuws 'in (zeer) grote mate' te volgen. Onder de jongeren tussen 18 en 35 jaar bedraagt dit aandeel slechts 13%.

Hoewel de steun voor de monarchie enkele jaren geleden iets groter was (circa 90%), boet de monarchie door de affaire nauwelijks aan populariteit in: nog altijd is een zeer ruime meerderheid van de Nederlanders (81%) van mening dat Nederland een koninkrijk moet blijven.

Methode: NIPOfoon (telefonisch). Het veldwerk van het onderzoek heeft plaatsgevonden op 7 en 8 maart 2003 (n=523), onderzoeksnummer: C4107. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Remco Frerichs (020) 522 54 79 of r.frerichs@nipo.nl