NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Vereniging NOV adviseert Donner en Leijnse

Vrijwillige inzet verdient actief en stimulerend regeringsbeleid

Tineke Lodders, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (Vereniging NOV) heeft in een brief de informateurs Donner en Leijnse gewezen op het maatschappelijke belang en de positieve invloed van vrijwillige inzet op een leefbare samenleving, integratie, veiligheid, zorg en onderwijs, dé thema's in de verkiezingscampagnes. Lodders heeft hen nadrukkelijk gevraagd in de onderhandelingen over het nieuwe regeringsbeleid aandacht te besteden aan de ondersteuning en stimulering van vrijwilligerswerk.

Vrijwillige inzet verdient een actief en stimulerend regeringsbeleid.
Maatschappelijke participatie door ruim vier miljoen Nederlanders rechtvaardigt een actief en stimulerend regeringsbeleid. Leefbaarheid, integratie en veiligheid stonden samen met zorg en onderwijs centraal in de verkiezingscampagnes. Op al deze terreinen zijn aanzienlijke aantallen vrijwilligers actief. Met grote inzet borgt het vrijwilligerswerk gemeenschappelijke waarden in een samenleving die in een aantal opzichten zoekende is. De miljoenen vrijwilligers en hun organisaties in Nederland vertegenwoordigen daarom een groot sociaal kapitaal dat de overheid moet koesteren. Vrijwilligerswerk stimuleert actief burgerschap en vergroot zo de leefbaarheid van de samenleving, bevordert de integratie en verbetert de veiligheid. Als voorbeeld geldt de positieve rol die het vrijwilligerswerk speelt in de oplossing van spanningen binnen de multiculturele samenleving.

Ondersteund door RMO en VN
Al in 2000 bracht de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) een advies uit over wegen en middelen om het vrijwilligerswerk eerder en beter op het netvlies te krijgen bij beleidsmakers. De Raad concludeerde daarin dat aandacht voor het vrijwilligerswerk zo vroeg mogelijk in de beleidscyclus moet plaatsvinden. Ondersteund door dit RMO-advies en de VN-resolutie van oktober 2002 'Follow-up to the International Year of Volunteers' zijn de Vereniging NOV en het brede veld van ruim 300 aangesloten organisaties ervan overtuigd dat binnen de onderhandelingen aandacht moet zijn voor het versterken van het vrijwilligerswerk in Nederland.

Vereniging NOV
Bij de Vereniging NOV zijn ruim 350 landelijke
vrijwilligersorganisaties en vrijwilligerscentrales aangesloten. Zij vertegenwoordigen ruim twee van de vier miljoen vrijwilligers die Nederland rijk is. De vereniging stimuleert en versterkt het vrijwilligerswerk in Nederland door o.a. belangenbehartiging, beleidsbeïnvloeding, netwerkontwikkeling, informatie en voorlichting. Voorzitter, mw. mr. P.C. (Tineke) Lodders-Elfferich was in 2001 voorzitter van het Nationaal Comité Internationaal Jaar van Vrijwilligers en is lid van de Eerste Kamer voor het CDA.

Einde bericht