Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT

Kamp zet studenten in de kou

Utrecht, 10 maart 2003 - Demissionair minister Kamp van VROM weigert alsnog huursubsidie voor studentenkamers mogelijk te maken. Op 6 januari nam de kamer unaniem een motie aan waarin werd opgeroepen deze vorm van subsidie weer mogelijk te maken. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is woedend dat het kabinet opnieuw haar verantwoordelijkheden ontduikt en het enorme kamertekort onder studenten niet voldoende serieus neemt.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft Kamp aan de door het CDA en GroenLinks ingediende motie niet te zullen uitvoeren. De LSVb maakt zich grote zorgen over de nijpende kamernood. De inwerkingtreding van de koppelingswet op 1 april zal de problemen enkel extra versterken. Studenten die zich niet correct bij de gemeente kunnen inschrijven, bijvoorbeeld omdat ze noodgedwongen in illegale onderhuur wonen, verliezen hun uitwonende beurs. Deze regeling, die duizenden studenten treft, zal de druk op de kamermarkt enorm vergroten.

De LSVb vindt het handhaven van de oude huursubsidieregeling bovendien uiterst kortzichtig. Sinds het afschaffen van huursubsidie voor kamers in 1997 zijn er nauwelijks studentenkamers bijgebouwd. In plaats daarvan is enkel geïnvesteerd in zelfstandige appartementen waarvoor wel subsidie beschikbaar is. Voorzitter Noortje van der Meij: "Als je kamers met huursubsidie zou kunnen bouwen kun je met hetzelfde bedrag twee keer zoveel studenten huisvesten. Op dit moment is er geen corporatie die onzelfstandige kamers bouwt omdat de huurprijs dan hoger zou komen te liggen dan die van een appartementje met huursubsidie. Dat is toch krom?" Op 13 maart gaan de studenten in Den Haag de straat op om de politiek op het belang van hoger onderwijs te wijzen. Van der Meij: "De politiek moet ook zorgen voor goede randvoorwaarden. Kamernood heeft direct effect op de kwaliteit van het onderwijs. Een student hoort niet in een tent!"



Landelijke Studenten Vakbond