Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


Overijsselse Commissaris van de Koningin en Jan Troost brengen gehandicapten met digitaxi naar de stembus

De Commissaris van de Koningin in Overijssel, Mr. G.J. Jansen, brengt op 11 maart 2003 drie gehandicapte mensen naar het stembureau. In het kader van het jaar van de gehandicapten discussieert hij onderweg met hen over de problemen die gehandicapten in hun dagelijks leven ervaren. De gesprekken zijn live op internet te volgen.

Vaste passagiers van de bus zijn de Almelose paralympiër Johan Reekers en Jan Troost, voorzitter van de CG-Raad. Zij geven voeding aan het gesprek in de bus, dat zich zal richten op de positie van gehandicapten in de samenleving.
Het gesprek is via een real-audio verbinding live te volgen via de provinciale verkiezingssite www.overijsselkiest.nl, die ook openstaat voor reacties van luisteraars. Mensen die op dit moment al discussiepunten hebben voor de Commissaris en zijn passagiers, kunnen die via de site sturen naar de digi-taxi. In de vorm van e-mailberichten ontvangt de taxi deze berichten tijdens de rit. Commissaris van de Koningin mr. Geert J. Jansen kan binnenkomende punten direct op de agenda plaatsen.

Inhoudelijk programma discussie Digitaxi

13.00 uur: De Digitaxi vertrekt vanaf het provinciehuis in Zwolle om de eerste stemmer op te halen. Op dat moment zitten Commissaris van de Koningin Geert Jansen, Jan Troost en Johan Reekers al in de bus.

De heer Troost is voorzitter van de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad en bestuurslid van het Nationaal Comité Europees Jaar voor mensen met een handicap.
De heer Reekers was deelnemer aan zes Paralympics (nog niet geëvenaard in Nederland), waarvan 5 met zitvolleybal (2x goud, 1x zilver). Verder is hij allround sportman; rolstoelbasketbal, marathons in de rolstoel. Nu veel aan het trainen voor het handbiken. Dit is sinds een paar jaar een nieuwe sport.

Gespreksonderwerpen:
Aan de orde komen onder andere de Wet gelijke behandeling, gehandicaptenvervoer, vrije tijd en recreatie, aangevuld met persoonlijke ervaringen van de heer Reekers: "Ondanks de wetenschap dat ik een dubbele bovenbeenamputatie heb, word ik toch iedere keer opgeroepen voor een medische keuring. Bij mijn weten zullen ze (de benen) niet meer aangroeien. Deze keuringen gelden o.a. voor auto-aanpassing, invalidenparkeerkaart en herkeuring 1x in de 5 jaar bij het GAK."

13.15 uur: Eerste stop voor stembureau aan Staatssecretarislaan 10, daarna rijdt de Digi-taxi verder richting Twente.

13.55 uur: Vertrek richting Enter, om mevrouw Ten Brink op te pikken. Mevrouw ten Brink heeft een chronische ziekte (ernstige vorm van astma). Ze is verder wel mobiel maar volledig afgekeurd en zit in de WAO, wel doet ze veel vrijwilligerswerk. Zij staat die dag in een stand om mensen met een WAO-uitkering te bewegen te gaan stemmen.

Gespreksonderwerpen:
1. Rugzakje; persoonsgebonden budget voor gehandicapte kinderen (op deze wijze zouden kinderen naar regulier onderwijs kunnen. De school ontvangt daar dan een bedrag voor). 2. WAO-problematiek.

15.15 uur: Aankomst stembureau Het Reggedal, Dorpsstraat 23 te Enter. Na mevrouw Ten Brink te hebben afgezet bij haar stand, gaat de bus verder richting Tubbergen.

15.40 uur: Vertrek naar Tubbergen, naar mevrouw Scholten.

Mevrouw Scholten heeft een spierziekte en zit in een elektrische rolstoel. Zij heeft er altijd voor gekozen om zelfstandig te leven en maakt veel gebruik van de thuiszorg. Zij is actief binnen het vrijwilligerswerk. Ze is tevens bestuurslid van Arcon en voorzitter van de Vereniging voor mensen met een spierziekte in Overijssel.

Gespreksonderwerp:
Het is op dit moment onmogelijk om zelfstandig en discreet te stemmen voor mensen met een handicap. Is men zich hier als organisator van verkiezingen voldoende van bewust?

16.30 uur: Aankomst bij stembureau met mw. Scholten aan de Pastor Bloemenstraat 1 in Tubbergen.

16.55 uur: Vertrek uit Tubbergen richting provinciehuis.

Nadere informatie: Team Communicatie, Bas van Dishoeck, tel. 038-4252347

(10 maart 2003)

---

Terug naar de homepage Terug naar de vorige pagina Ga naar 'Recente wijzigingen' Ga naar 'Zoeken op deze site' Ga naar 'Contact'