Korps: Groningen, plaats: Diverse 11-03-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen
Dinsdag 11 april 2003

Dagelijkse berichten

Winschoten: clandestiene zender
Samen met mensen van het agentschap Telecom van het Ministerie van Economische zaken, heeft de politie maandagmiddag in een woning aan de Zaanstraat in Winschoten de illegale zender Brandpunt uit de lucht gehaald. Tegen de eigenaar en gebruiker van de apparatuur, een 19-jarige Winschoter, is proces-verbaal opgemaakt. Zijn apparatuur is door de politie in beslag genomen.

Winschoten bromfietscontrole
De politie heeft maandagochtend bromfietscontroles gehouden op diverse plaatsen in Winschoten. Daarbij werden 23 brommers aan een onderzoek onderworpen. De meeste bromfietsen verkeerden over het algemeen in goede staat en alle bestuurders hadden de genodigde papieren bij zich. Acht bromfietsen bleken een te hoog motorvermogen af te geven. Tegen de bestuurders is daarvoor proces-verbaal opgemaakt. Ook werden bekeuringen uitgedeeld voor een niet goed werkende rem en het ten onrechte gebruik maken van het fietspad.

Appingedam: man aangehouden in trein
In een trein op het NS station in Appingedam heeft de politie maandagmiddag een 28-jarige man uit Oude Pekela aangehouden. De man was in het bezit van een mes en bedreigde daarmee andere reizigers en een conducteur. Tevens toonde man zijn geslachtsdelen aan enkele vrouwelijke passagiers die in dezelfde coupé reisden. Eén van hen wist via de mobiele telefoon de politie te waarschuwen, waarop de man kon worden aangehouden. De man bleek inderdaad in het bezit te zijn van een keukenmes. Daarvan deed hij vrijwillig afstand. De verdachte werd meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor bedreiging en schennis plegen.

Ter Apel/Sappemeer/Kolham: rijbewijzen ingenomen na te hard rijden De politie heeft maandag van drie automobilisten het rijbewijs ingevorderd nadat zij de maximumsnelheid met meer dan 50 km per uur hadden overschreden. Een 22-jarige man werd aangehouden in het Duitse Rütenbrock nadat hij in Ter Apel te hard had gereden. De man passeerde met hoge snelheid een onherkenbare politieauto. Die zette de achtervolging in en de bemanning van de politieauto klokte de Ter Apeler op de Oosterstraat en Barnflair Oost waar hij met een snelheid van 110 km per uur reed terwijl daar 50 is toegestaan. Net over de Duitse grens kon de man worden staande gehouden. Zijn rijbewijs moest hij inleveren. Op de A7 bij Sappemeer raakte een 55-jarige man uit Muntendam zijn rijbewijs kwijt. Hij reed met een snelheid van 174 km per uur waar 120 is toegestaan. Ook op de A7, bij Kolham, nam de politie het rijbewijs in van een 41-jarige man uit Meeden. Zijn snelheid werd gemeten op 171 km per uur waar ook 120 mag worden gereden. Alle drie de bestuurders kregen tevens een boete voor te hard rijden.

Snelheidscontroles: maandag

Westerlee: Veenweg
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 63 voertuigen, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid: 133 km

Visvliet: Rijksweg N355
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 102 voertuigen, aantal overtredingen: 1, hoogst gemeten snelheid: 95 km

Losdorp: Hogelandsterweg
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 63 voertuigen, aantal overtredingen: 2, hoogst gemeten snelheid: 111 km

Winsum: Provinciale weg S2
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 63 voertuigen, aantal overtredingen: geen, hoogst gemeten snelheid: niet

Groningen: man op zoek naar gestolen brommer
Een 35-jarige man uit Groningen constateerde maandagavond dat zijn brommer vanaf de Nachtegaalstraat gestolen was. Hij ging op zoek en trof op de Ripperdalaan een 15-jarige jongen uit Groningen aan die reed op zijn brommer reed. Bij zijn aanhouding was de jongen in bezit van een flex. De gewaarschuwde politie bracht de verdachte naar het bureau waar hij een bekennende verklaring aflegde. De brommer gaat weer terug naar de rechtmatige eigenaar en de jongen krijgt een proces-verbaal.

Groningen: verdachte voor winkelinbraken aangehouden De politie hield maandagnacht een 39-jarige Stadjer aan die verdacht wordt van twee inbraken in winkelpanden op de Akerkhof en het Kwinkenplein. Op de Akerkhof zag een getuige dat een etalageruit van een makelaarskantoor was vernield en hij zag een man weglopen. Enige tijd later werd bij een inbraak in een fotozaak aan het Kwinkenplein gezien dat een man wegliep. In de Folkingestraat werd na een zoektocht door agenten een 39-jarige Stadjer aangehouden die in het bezit bleek van wegwerpfototoestellen die uit de fotozaak afkomstig waren. Hij is ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: lastige dronken man aangehouden
Een 43-jarige man uit Groningen werd maandagavond voor openbare dronkenschap aangehouden in de Gelkingestraat. De man was duidelijk onder invloed en had zich agressief gedragen tegenover personeel en klanten van een café. Hij werd ter ontnuchtering ingesloten en krijgt een bon voor openbare dronkenschap.

Groningen: vrachtwagenchauffeur rijdt door na aanrijding Agenten hielden maandagmiddag een 54-jarige vrachtwagenchauffeur uit Turnhout (België) aan in de Vechtstraat voor het doorrijden na een aanrijding. De chauffeur had bij het keren op de Paterswoldseweg een compleet zijpanaal van een abri vernield. Ook de treeplank van de vrachtwagen zelf was beschadigd. De Belg werd na verhoor met een proces-verbaal heengezonden.

Groningen: agressieve onder invloed zijnde man aangehouden Een 35-jarige man uit Hoogezand werd maandagmiddag op de Cortinghlaan zonder aanleiding belaagd door een onder invloed van drank en drugs verkerende 28-jarige man uit Groningen. De Hoogezandster kon de agressieve man ontwijken. De Stadjer pakte daarop een steen en gooide deze (wederom zonder directe aanleiding) door de voorruit van een 38-jarige automobiliste uit Groningen. De gewaarschuwde politie hield de man aan en heeft hem in verzekering gesteld. Hij wordt nader verhoord.

Haren: passagier slaat buschauffeur
De politie werd maandagmiddag naar de Waterhuizerweg in Haren gedirigeerd waar een buschauffeur van een lijndienst van een 28-jarige passagier uit Groningen een klap in zijn gezicht had gekregen. De passagier wilde op een plaats uitstappen waar de chauffeur niet mocht stoppen. Daarop kreeg de chauffeur een klap en werd de politie ingeschakeld. De Groninger werd aangehouden en na verhoor kreeg hij een proces-verbaal.

Groningen: verkeerscontroles
Op de Emingaheerd werd maandagochtend een controle op het dragen van veiligheidsgordels gehouden. Zestig autos werden gecontroleerd en vijf bestuurders droegen geen gordels en kregen een bekeuring. Op de Plataanlaan werd maandagmiddag het rijbewijs van een 31-jarige automobiliste uit Scharmer ingevorderd vanwege een forse overschrijding van de geldende maximumsnelheid van 70 km per uur. De vrouw werd geklokt op 122 km per uur. Gevolg was een proces-verbaal en het inleveren van haar rijbewijs.

Groningen: man meldt zich vrijwillig bij politie Een 26-jarige man zonder vaste woonplaats meldde zich maandagochtend op het hoofdbureau van politie aan de Rademarkt Hij vertelde dat hij schoon schip wilde maken en verklaarde een reeks insluipingen en inbraken in de stad Groningen, maar ook Assen en Leeuwarden te hebben gepleegd de laatste maanden. De man is ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)