CONNEXXION

Minder zakelijke autokilometers dankzij Mobility mixx

In december 2001 is Mobility mixx gestart, onder andere met een groot energiebedrijf en de Gemeente Alkmaar. In januari 2003 heeft, na ruim een jaar operationeel te zijn geweest, een evaluatie plaatsgevonden over de resultaten die geboekt zijn, zowel kwalitatief als kwantitatief. In beide gevallen is het autogebruik afgenomen ten gunste van het treingebruik en kan gesproken worden over tevreden medewerkers.
Zowel het energiebedrijf als de Gemeente Alkmaar maken gebruik van de producten Mobility Pool (poolauto's) en Mobility Cards (reispas voor in de trein, (trein)taxi, huurauto en parkeren). Daarnaast maakt het energiebedrijf ook gebruik van Mobility Expenses (electronische kilometerdeclaraties) en Mobility Budget (mobiliteitsbudgetten als alternatief voor de auto van de zaak).

Gemeente Alkmaar
Situatie 1999: 475.000 zakelijke kilometers. 26% werd afgelegd met de trein, 74% met de eigen auto. Situatie na introductie Mobility mixx: van het aantal zakelijke kilometers is 51% afgelegd met de trein, 12% met de poolauto en nog maar 37% met de eigen auto. De doelstellingen, reductie van het gebruik van de privé-auto en het bevorderen van het openbaar vervoer, zijn ruimschoots gehaald. Dit alles zonder meer kosten.

Groot energiebedrijf
Situatie 2000: 13 miljoen zakelijke kilometers. Naar schatting werd 5% met de trein afgelegd en 95% met de eigen auto. Situatie na introductie Mobility mixx voor een pilotgroep: 22% is afgelegd met de trein, 12% met de poolauto en 66% met de eigen auto. Mede dankzij Mobility mixx zijn de totale reiskosten gedaald en hebben medewerkers meer en betere reismogelijkheden gekregen. Hiermee zijn de doelstellingen; meer keuzevrijheid, betere oplossingen om beleid te ondersteunen, introductie mobiliteitsbudgetregeling als alternatief voor de leaseauto, tegen maximaal het huidige kosten niveau, gehaald.

Over Mobility mixx
Mobility mixx is een zelfstandige dochter van Connexxion N.V. die een nieuwe manier van zakelijk reizen introduceerde. Geen starre vervoerregeling meer die het gebruik van de (lease)auto of het openbaar vervoer voorschrijft, maar 'best of both worlds'. Per reis de afweging kunnen maken welk type vervoer het meest efficiënt is. Op dit moment maken reeds 50 bedrijven gebruik van de diensten van Mobility mixx.

Met behulp van Internet en een aantal innovatieve producten kan de zakelijke mobilist voortaan gemakkelijker gebruik maken van verschillende vervoermiddelen. Met soms de auto, de trein, de taxi, de treintaxi een poolauto of een huurauto. Mobility mixx haalt het beste uit verschillende vervoermiddelen en laat medewerkers van bedrijven kiezen en combineren. Bovendien maken de producten van Mobility mixx een einde aan losse reisdeclaraties en zorgen ervoor dat de werkgever volledig inzicht krijgt in het mobiliteitsgedrag van haar medewerkers.

---