Inzicht in monumentale bomen op www.bomenstichting.nl

Met ingang van heden kunnen internet gebruikers op de site van de Bomenstichting ook monumentale bomen opzoeken. Het gaat om een selectie van ongeveer 1100 geregistreerde monumentale bomen in Nederland. Vanuit ieder punt in Nederland zoekt het programma de dichtstbijzijnde monumentale bomen. Afhankelijk van de zoekvraag worden 1 tot 50 bomen gepresenteerd, met een afbeelding en gegevens over standplaats en ouderdom.

Wegwijzer naar bijzondere bomen
Het bij bomenliefhebbers zeer gewaarde boek Monumentale Bomen in Nederland, van uitgeverij Boom en de Bomenstichting, was begin dit jaar definitief uitverkocht. Gewapend met het boek gingen velen op pad naar bijzondere bomen. Tussen 1991 en 2003 zijn duizenden exemplaren over de toonbank gegaan. Nu presenteert de Bomenstichting een andere mogelijkheid om te delen in de kennis over monumentale bomen: een bloemlezing uit het Nationaal Register van Monumentale Bomen op internet.

Informatie op maat
Bezoekers van de website van de Bomenstichting kunnen nu monumentale bomen in hun eigen woonomgeving opzoeken. Dit onderdeel is te vinden in de rubriek ´monumentale bomen´.Op het beeldscherm verschijnt een kaartje van Nederland en daarop is het punt te kiezen van waaruit de selectie moet worden gemaakt. Er kan gezocht worden naar een bepaalde boomsoort of naar alle boomsoorten. Daarna verschijnt een lijst van de eerste tien objecten die het dichtst in de buurt staan van het gekozen punt. Van elk object is een korte beschrijving en een afbeelding opgenomen.

Het Nationaal Register
Het Register van Monumentale Bomen vormde de basis voor de 1100 objecten op de site. Dit register is opgebouwd sinds 1984 en wordt nog regelmatig aangevuld. Bomen of boomgroepen die van meer dan lokaal belang zijn komen in aanmerking voor het register. De selectie op internet is gebaseerd op bereikbaarheid. Bomen die niet vanaf een openbare plaats te bezichtigen zijn, zijn niet opgenomen.. Met steun van het VSB Fonds kon het systeem worden ontwikkeld. De Bomenstichting breidt het in de toekomst verder uit en houdt het actueel. Ook de bezoekers van de website kunnen daarin actief deelnemen. Wie recentere of betere fotoÕs van een besproken monumentale boom bezit wordt uitgenodigd die in te sturen om de site verder te verbeteren.

Bomenstichting
De Bomenstichting is sinds 1970 actief om zorg en respect voor bomen te bevorderen. Doelgroepen zijn professionele boombeheerders en bomenliefhebbers. Het geven van advies en voorlichting zijn belangrijke activiteiten.

einde persbericht
Verzenddatum: 10 maart 2003

TOP