Unie van Waterschappen


Nieuwe datum jubileumviering Unie: 11 maart 2003

De Unie Van Waterschappen heeft een nieuwe datum vastgesteld voor de viering van haar 75-jarig bestaan. De jubileumbijeenkomst vindt plaats op dinsdag 11 maart 2003 in het Circustheater in Scheveningen. De viering begint rond half elf 's morgens.

De jubileumbijeenkomst was oorspronkelijk gepland op 7 oktober 2002. Deze viering werd op het laatste moment uitgesteld vanwege het overlijden van Prins Claus.

Het heeft even geduurd voordat een nieuwe datum kon worden vastgesteld. Dinsdag 11 maart 2003 is tevens de dag waarop verkiezingen plaatsvinden voor Provinciale Staten. Het is wellicht een wat ongelukkige samenloop van gebeurtenissen, maar 11 maart bleek de enige mogelijkheid waarop binnen redelijke termijn de uitgestelde viering van het 75-jarig bestaan van de Unie kan plaatsvinden. Dit had vooral te maken met de beschikbaarheid van de locatie en van enkele belangrijke betrokkenen. Mede in verband met de verkiezingen wordt met het jubileum ditmaal eerder op de dag begonnen.

De genodigden van 7 oktober krijgen nog dit jaar persoonlijk een vooraankondiging van het uitgestelde jubileum. Begin 2003 volgt de officiële uitnodiging.

Nationaal Bestuursakkoord Water zaak volgende regering

De ondertekening van het Nationaal Bestuursakkoord Water op 1 februari 2003 is vanwege de demissionaire status van het huidige kabinet niet meer haalbaar. Staatssecretaris Schultz-van Haegen deelde dat de Tweede Kamer mee tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Schultz wil het bestuursakkoord wel zodanig voorbereiden, dat het na de verkiezingen op 22 januari in zijn geheel kan worden ingebracht in het regeerakkoord van de nieuwe regering. Zij heeft de deelnemende partijen, rijk, provincies, waterschappen en gemeenten, om die reden gevraagd uiterlijk januari volgend jaar klaar te zijn met hun huiswerk.

De staatssecretaris herhaalde tijdens haar maidenspeech in de Kamer dat de financiële ruimte van het rijk beperkt is. Van enige rijksbijdrage voor regionale watersystemen zal dan ook niet of nauwelijks sprake kunnen zijn. Alleen als in definitieve deelstroomgebiedvisies extreme knelpunten bewezen worden, is Schultz incidenteel bereid tot een 'tijdelijke impuls'. Zij maakte niet duidelijk wat zo'n impuls kan inhouden.

De bewindsvrouwe antwoordde op vragen van onder andere CDA, VVD en SGP, dat het bestuursakkoord desondanks zeker ook een financiële paragraaf dient te hebben. 'Daarover moeten in het akkoord duidelijk afspraken worden gemaakt'.

Schultz meldde de Kamer tevens dat van deze regering ook geen standpunt is te verwachten over de noodoverloopgebieden langs de grote rivieren. Haar persoonlijke mening is dat die gebieden er, gezien de toenemende risico's, zeker moeten komen. Zij wil ook wat dit betreft de haar nog resterende tijd gebruiken om ten behoeve van de volgende regering zo veel mogelijk op te schieten. Er is geen tijd meer te verliezen, aldus de staatssecretaris.

De staatssecretaris laat binnenkort een onafhankelijk instituut onderzoek doen naar de kustverdediging. Uit een recent rapport van de Technische Adviescommissie Waterkeringen is namelijk gebleken dat de zogenoemde golfbelasting van de Nederlandse kust zwaarder is dan gedacht. Er is volgens deze commissie in zekere zin sprake van een verontrustende situatie al is er volgens Schultz geen sprake van acuut gevaar. Zij komt eind dit jaar met een beleidslijn voor de Nederlandse kust.