Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

11/03/03 Koningin aanwezig bij 75-jarig jubileum Unie van Waterschappen te Scheveningen

Hare Majesteit de Koningin woont dinsdag 11 maart 2003 de viering bij van het 75-jarig bestaan van de Unie van Waterschappen in het Circustheater te Scheveningen. Naast gastsprekers, onder wie mevrouw M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, vindt een paneldiscussie plaats over het imago van de waterschappen. De Koningin neemt het jubileumboek Langs het water in ontvangst.

De ontstaansgeschiedenis van de Unie van Waterschappen begint in de jaren twintig van de vorige eeuw. In eerste instantie waren er waterschapsbonden per provincie. Deze bonden stelden zich de belangenbehartiging van de waterschappen op provinciaal niveau ten doel. Door de toenemende bemoeienis van de centrale overheid met regionale waterstaatszorg, ontstond de behoefte aan belangenbehartiging op landelijk niveau. In 1927 werd daarom de Unie van Waterschapsbonden opgericht, een vereniging waarvan niet de afzonderlijke waterschappen maar de provinciale bonden lid waren. In 1968 werd de Unie omgevormd tot een vereniging van de afzonderlijke waterschappen. De Unie telde in 1991 nog 126 leden. Nu zijn dat er 53. In 2005 zijn er nog maar 25 waterschappen over.

De Unie adviseert zelfstandige waterschapsbesturen op velerlei gebied, regelt een aantal zaken centraal, treedt namens de waterschappen op als belangenbehartiger en voert namens de waterschappen centraal overleg met rijk, provincies en gemeenten.