Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

11/03/03 Koningin en Kofi Annan bij inaugurale zitting Internationaal Strafhof te Den Haag

Hare Majesteit de Koningin en de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zijn dinsdag 11 maart 2003 in de Ridderzaal te Den Haag aanwezig bij de Inaugurele Zitting van het Internationaal Strafhof. Tijdens deze zitting leggen de 18 rechters van het Strafhof in het openbaar hun belofte van getrouwheid af. Nederland is organisator van de zitting. De Minister-President treedt op als gastheer. De ceremonie wordt geleid door de President van de Vergadering van Verdragspartijen, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein, Permanent Vertegenwoorder van Jordanië bij de Verenigde Naties.

Het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof trad op 1 juli 2002 in werking nadat het benodigde aantal van zestig ratificaties was bereikt. Het Hof is bevoegd op het gebied van genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. Het Internationaal Strafhof zetelt in Den Haag.

Voorafgaand aan de plechtigheid biedt de Minister-President de regeringsvertegenwoordigers van de verdragspartijen een officiële lunch aan. Tijdens de zitting zullen de rechters ieder afzonderlijk de eed afleggen. De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties zal een toespraak houden.