Gemeente Barendrecht

Dinsdag 11 maart: verkiezingen provinciale staten

Op dinsdag 11 maart 2003 zijn er provinciale statenverkiezingen. U kunt dan invloed uitoefenen op de politiek in de provincie Zuid-Holland voor de komende vier jaar. Omdat woensdag 5 en woensdag 12 maart christelijke feestdagen zijn, worden deze verkiezingen op een dinsdag gehouden. De provinciale staten beslissen onder meer over belangrijke zaken als ruimtelijke ordening, milieu en welzijn. U merkt het misschien niet altijd direct, maar iedereen heeft regelmatig met de gevolgen van provinciaal beleid te maken. Een goede reden dus om op 11 maart uw stem wederom te laten horen.

Van alle bestuurlijke organen zijn provinciale staten het minst bekend. Toch hebben de provincies veel belangrijke taken. Ze zijn verantwoordelijk voor onder meer planning van wegen, woonwijken en natuurgebieden. Zij controleren rampenplannen, ambulancediensten, bestemmingsplannen van gemeenten en milieubepalingen voor middelgrote bedrijven. Veel welzijnsorganisaties worden door de provincie gesubsidieerd, evenals sport- en cultuurinstellingen.

De provinciale-statenleden kiezen bovendien de leden van de Eerste Kamer, waar wetten kunnen worden goedgekeurd of verworpen. Er zijn bij provinciale staten, net als in de Tweede Kamer, commissies die zich bezighouden met speciale beleidsterreinen. Natuurlijk moet de provincie zich houden aan landelijke wetten, maar elke provincie heeft een zekere speelruimte om daarbinnen zelf beleid en politieke keuzes te maken.

U kunt van half acht s ochtends tot negen uur s avonds terecht in het stembureau.

Ontmoet Partijen op de OpenDag

U kunt stemmen op kandidaten van twintig politieke partijen. Hun partijprogramma's en kandidaten kunt u vinden op de website: www.zuid-holland.nl. Ook vindt u op de site een digitale programmavergelijking en kunt u meedoen met de stemwijzer. Zo kunt u testen bij welke partij uw stem het beste past. Op 8 maart 2003 bent u uitgenodigd op de OpenDag van het provinciehuis, Zuidhollandplein 1. Hier ontmoet u de politieke partijen, kunt u meedoen aan het debat of aan een rondleiding.

Vurige debatten

Brandende vragen en prangende kwesties. Tijdens de debatten is het uw kans lijsttrekkers van politieke partijen om antwoord te vragen. Grijp die kans! In vijf vurige debatten heeft u de gelegenheid om politici aan de tand te voelen.

Veilig of Voorkómen dinsdag 18 februari van 19.30 tot 22.00 uur in Marine Safety International (kop van Zuid)
Natuur of Wegen woensdag 26 februari van 19.30 tot 22.00 uur, Vliegveld Valkenburg
Actie of Rust zaterdag 1 maart van 10.00 tot 13.00 uur, recreatiecentrum de Staver
Zelf of Samen zaterdag 8 maart van 14.00 tot 15.00 uur, provinciehuis ZuidHolland, ZuidHollandplein 1

Ieder debat gaat over afwegingen waar het provinciebestuur mee te maken heeft. Meldt u aan voor de debatten via email: verkiezingen2003@pzh.nl en kijk op de website voor meer informatie.

Meer informatie

Om u te helpen kiezen, kunt u de Stemwijzer gebruiken. Met de Stemwijzer kunt u die partij vinden die het best past bij uw ideeën en opvattingen. Kijk op www.provincies.nl, www.ukomttochook.nl, www.zuid-holland-verkiezingen.info of www.stemwijzer.nl.