UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Unie van waterschappen viert 75-jarig bestaan

Meer water vraagt meer ruimte en meer maatregelen. Ook de Nederlandse waterschappen houden zich in het kader van het Waterbeleid 21e eeuw intensief bezig met de vraag hoe ons land de komende decennia de extra watertoevoer als gevolg van klimaatveranderingen, zeespiegelstijging, bodemdaling en verstedelijking het hoofd kan bieden.

Ingrijpende en kostbare maatregelen zijn nodig om de veiligheid te blijven waarborgen en mogelijke overlast en schade te beperken. Burgers dienen 'waterbewuster' te worden en de rol van de waterschappen moet duidelijker over het voetlicht worden gebracht. De waterschappen zitten bovendien midden in een ingewikkeld proces van schaalvergroting. Ons land kent nu nog 48 waterschappen; in 2005 zijn er nog 'maar' 25 over.

De Unie van Waterschappen, de koepelorganisatie van alle Nederlandse waterschappen, viert temidden van deze ontwikkelingen op 11 maart a.s. haar 75-jarig bestaan in het Circustheater te Scheveningen. Koningin Beatrix woont de feestelijke bijeenkomst bij. Demissionair Staatssecretaris voor waterstaat, mevrouw M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus, houdt een inleiding, evenals Unievoorzitter J.J. de Graeff. De jubileumviering van de Unie van Waterschappen was eerder gepland op 7 oktober vorig jaar. De bijeenkomst werd toen afgelast wegens het overlijden van Prins Claus.

Waterschappen vormen naast Rijk, provincies en gemeenten de vierde bestuurslaag in Nederland. De waterschappen zijn onder auspiciën van de provincies op regionale schaal onder meer verantwoordelijk voor waterkeringen en het oppervlaktewater, alsmede de kwaliteit en de schoonmaak ervan. Sommige waterschappen zijn ook wegbeheerder.

Waterschappen heffen zelfstandig belasting. Hun 'omzet' bedraagt op jaarbasis enkele miljarden euro's. Vier maatschappelijke groeperingen zijn op verschillende manieren in de waterschapsbesturen vertegenwoordigd: individuele burgers, eigenaren van gebouwen, eigenaren van landbouw-, natuur- en andere gronden en bedrijven. De waterschappen werken intensief samen met het Rijk, de provincies en de gemeenten.

Een van de taken van de Unie van Waterschappen is de belangenbehartiging van haar leden bij regering en parlement. De Unie publiceerde vanuit die rol eind vorig jaar een 'verlanglijst' in de vorm van een open brief aan de politiek en benaderde onlangs ook de informateurs om het 'Waterdossier' in het regeerakkoord te krijgen.

Vier deskundigen debatteren tijdens de jubileumviering over het imago van de waterschappen. Daarover is onlangs een rapport verschenen. Aan deze paneldiscussie onder leiding van Victor de Koninck wordt deelgenomen door Jan Boelhouwer (kamerlid PvdA), Cees van Woerkum (hoogleraar communicatie in Wageningen), Dirk Sijmons (landschapsarchitect) en Rein van der Kluit (directeur Unie van Waterschappen).

Voor de redacties:

Journalisten of redacties die het jubileum in het Circustheater willen bijwonen kunnen zich accrediteren bij de afdeling pers & publiciteit van de Rijksvoorlichtingsdienst (tel. 070-3564142, fax 070-3564684).

Nadere inlichtingen kunt u verkrijgen bij Jelle Leenes, woordvoerder van de Unie van Waterschappen. Telefoon: 070-3519775 of 06-53175864. E-mail jleenes@uvw.nl


-Einde persbericht-

26 feb 03 11:28