INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Website en StemWijzer helpen kiezer op 11 maart

Dinsdag 11 maart a.s. zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Veel Nederlanders blijken niet goed te weten wat het provinciaal bestuur doet en zijn daardoor minder gemotiveerd om te gaan stemmen. Anderen vinden dat er niets te kiezen valt en laten het om die reden op de verkiezingsdag afweten.
Jammer en onnodig vindt het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Volgens hen valt er op 11 maart wel degelijk iets te kiezen. Via internet komt het IPP de kiezer dan ook graag te hulp met onafhankelijke informatie.

Op de website www.allesoverdeverkiezingen.nl kunt u dagelijks een selectie van het provinciale verkiezingsnieuws volgen of per provincie de politieke programmering op radio en tv bekijken. Onder het kopje 'Service' vindt u verkiezingslinks, informatie over deelnemende partijen, veelgestelde vragen, een verkiezings-ABC en uitslagen. Verder wordt u kort en bondig geïnformeerd over de werking van zowel de Provincie als de Eerste Kamer. De Provinciale Staten kiezen immers de 75 leden van de Eerste Kamer.

Via de website kunt u ook naar 'Kandidaat op Maat', een handig programma om de kandidaat van uw keuze te selecteren. En wie zich wil oriënteren op de belangrijkste verkiezingsthema's kan terecht bij de 'Programvergelijkingen'. In telegramstijl zijn de standpunten van alle partijen in alle twaalf provincies ten aanzien van bestuur en financiën, verkeer en vervoer, natuur en milieu, wonen en werken, welzijn, zorg en cultuur verwoord.

Als u alle informatie hebt doorgenomen, kunt u via de 'StemWijzer' een gratis en onafhankelijk stemadvies krijgen. Op www.stemwijzer.nl klikt u op de provincie waar u woont, waarna u een aantal stellingen krijgt voorgelegd van actuele thema's in uw provincie. Na beantwoording hiervan berekent het programma uw stemadvies en laat in afnemende rangorde de voorkeur voor de andere partijen zien. Vervolgens kunt u per partij alle standpunten bekijken en die vergelijken met uw eigen antwoorden.
Er valt dus wel degelijk iets te kiezen op 11 maart!

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nico Bloot, voorlichting, telefoon 06 21464984.

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie.
U kent het IPP van: de StemWijzer, Wegwijsdagen, Scholierenverkiezingen, Opiniewijzers, EP-Monitor, www.allesoverdeverkiezingen.nl en andere activiteiten.

28.02.03

28 feb 03 11:14