Universiteit van Utrecht

Persuitnodiging Universiteit Utrecht
Faculteit der Diergeneeskunde

3 maart 2003

Faculteit der Diergeneeskunde opent diervriendelijke varkensstallen

Bij de Faculteit der Diergeneeskunde is een deel van de vernieuwbouw van de klinische hoofdafdelingen gereed gekomen. Onlangs hebben de varkens hun intrek genomen in hun nieuwe welzijnsvriendelijke stal op de Tolakker. Deze stal voldoet nu al aan de wettelijke eisen die vanaf 2008 van kracht worden. De feestelijke opening vindt plaats op 11 maart aanstaande.

De varkensstal op de proefaccommodatie 'de Tolakker' voldoet aan de laatste eisen en kenmerkt zich door welzijnsvriendelijke en hightech toepassingen. Zo zijn de drachtige zeugen in één grote groep gehuisvest en kunnen zij vrij rondlopen en in het stro liggen. De voeding vindt computergestuurd plaats. De varkens hebben een transponder (chip) in hun oor waarmee een computer hen herkent. Hierdoor worden gegevens rond de voeding, drachtigheid en ziekte geregistreerd. Geheel nieuw is het KI-lab (kunstmatige inseminatie). Na het opvangen van het sperma kan dit direct door het lab gereed gemaakt worden voor inseminatie.
De kraamstal kent ook diverse verbeteringen waaronder een geautomatiseerd klimaatsysteem. Om aan de hygiënische eisen, zowel wettelijk als vanuit gezondheidsstatus, te voldoen is een volwaardige en ruime hygiënesluis als entree gebouwd.

De totale vernieuwbouw gaat zes jaar duren. Met de ingebruikname van deze stal is al een belangrijke voorwaarde gerealiseerd om aan de doelstelling van onderwijs en onderzoek te kunnen voldoen.

Bijgevoegde foto: Nieuwe varkensstal op de Tolakker (hoge resolutie verkrijgbaar).

>