Gemeente Den Haag

2003-03-11: Prestatieafspraken impuls voor hoger tempo stedelijke vernieuwing

---

Vandaag heeft het college van B&W ingestemd met het afsluiten van nieuwe prestatieafspraken met de woningcorporaties HaagWonen, Staedion en Vestia. Uniek is dat woningcorporaties bij de stedelijke vernieuwing gaan optreden als integrale gebiedsontwikkelaar. De officiële ondertekening van de afspraken vindt morgen in het Haagse stadhuis plaats.

Hoofddoel van de nieuwe prestatieafspraken die gelden voor de periode 2003-2010 is om het tempo van de stedelijke vernieuwing te versnellen en voldoende aantrekkelijke woningen te kunnen aanbieden aan alle inkomenscategorieën. In totaal worden in deze periode ruim 10.000 woningen geherstructureerd. Om dit te realiseren wordt het stedelijke vernieuwingsproces sterk vereenvoudigd.

De gemeente bepaalt de stedenbouwkundige en de programmatische uitgangspunten. Ook stelt de gemeente geld beschikbaar voor de bovenwijkse voorzieningen en de infrastructuur. Op basis hiervan nemen de woningcorporaties de rol op zich van integrale gebiedsontwikkelaar. Dit betekent dat zij zowel de bouw- als de grondexploitatie van het plangebied voor hun rekening nemen en daarmee de financiële risicos van het stedelijke vernieuwingsproces. In ruil hiervoor stort de gemeente de meeropbrengsten uit erfpacht (afkomstig uit heruitgifte en verkoop) per omgaande af in de integrale gebiedsexploitatie van de woningcorporatie. De verwachting is dat deze werkwijze leidt tot een forse versnelling van het tempo van de stedelijke vernieuwing. Immers de financiële kaders zijn vooraf bekend, de rollen duidelijk verdeeld met ieder een eigen verantwoordelijkheid en bij de uitvoering ligt de regie in één hand waardoor afstemmingsproblemen kunnen worden voorkomen.

Ondanks deze effectievere werkwijze blijft de financiering de achilleshiel van de herstructurering. Met name vanwege de hoge kosten van bovenwijkse voorzieningen, ondergronds parkeren en waterbergingseisen, blijft meer geld van het Rijk noodzakelijk.

Naast deze kaderafspraken gaan de prestaties ook in op het veilig stellen van de kansen voor de groep met een beperkt inkomen. Zo is onder meer afgesproken dat in bepaalde wijken minimaal 75% van de corporatiewoningen jaarlijks aan deze doelgroep worden toegewezen. Dit om de mensen met een laag inkomen goed te kunnen blijven helpen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt in het belang van bijzondere aandachtsgroepen zoals gehandicapten en dak- en thuislozen. Bovendien zijn er afspraken gemaakt over leefbaarheid en veiligheid. Daarin wordt onder meer uitgegaan van de prestatie dat per corporatie jaarlijks 500 individuele woningen worden beveiligd volgens het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

last update: 14-3-2003 12:03:24 ;pag.: 18966; auteur: 112;cat.: 2,Gemeentenieuws ondersteunt het gebruik van scripts niet ... Enable Javascript