Gemeente Alkmaar


Derde Van Foreest Publiekslezing door Herman Beliën

Alkmaar, 19 februari 2003

Op dinsdag 11 maart 2003 houdt historicus Herman Beliën de derde Van Foreest Publiekslezing. Deze is in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Beliën zet in zijn lezing `De bende en ellende van de negentiende eeuwse stad' de contrasten van de groei en vooruitgang en de ziekte en ellende tegenover elkaar.

De negentiende eeuw was de eeuw van de burgers. Van de burgercultuur uit die tijd is veel overgebleven, zoals in Amsterdam chique woonbuurten, tempels van hoge cultuur zoals het Concertgebouw, het Stedelijk Museum en het Vondelpark. Het was ook de eeuw van de verstedelijking in Europa en Amerika. Er ontstonden miljoenensteden, waar armoede, ontucht, ziekte en een vroege dood het leven tekenden. De stedelijke elites hadden in het algemeen een positieve waardering voor de snelle economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Ze zagen daarin de vooruitgang van de beschaving, die vooral te danken was aan hun eigen daadkracht. Maar ze konden hun ogen ook niet sluiten voor de (geestelijke) armoede van de minderbedeelden. De steile liberalen zagen de sociale kwestie - zoals de tegenstelling tussen arm en rijk werd genoemd - als een overgangsfase die vanzelf zou worden opgelost.
Maar er waren ook groepen die niet wilde afwachten en in actie kwamen tegen de kwalen van de tijd. Zo waren er de drankbestrijders, de kruisvaarders tegen de onzedelijkheid en de hygiënisten, die vonden dat verbetering van de volksgezondheid de hoogste prioriteit had.

Beliën besteedt aandacht aan deze kanten van de negentiende eeuw - die van groei en vooruitgang enerzijds, van ziekte en ellende anderzijds - aan de hand van de stadsgeschiedenis van Alkmaar, Amsterdam, New York en Singapore. Daarna vertelt hij over het sociale debat. Tenslotte wordt gekeken naar de effectiviteit van het werk van de hervormers.

Toegang gratis. Kaarten zijn te bestellen via: www.mca.nl

Over Herman Beliën
Herman Beliën (1946) is docent Nieuwste Geschiedenis en Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Beliën schreef schoolboeken, handboeken voor geschiedenisstudenten, reisgidsen en historische boeken voor een groter publiek, zoals `De Nederlandse geschiedenis in een notendop' (1998, 10e druk 2002), `Koopmansgeest' en `Monumenten van de handel' (2002). In 1999 en 2000 presenteerde hij twee tv-programma's voor de NPS: `De quiz van de eeuw' en `Bestaat Nederland wel?', een reeks van tien documentaires over de Nederlandse cultuur.

Over de Van Foreest Publiekslezing
De jaarlijkse Van Foreest Publiekslezing is een initiatief van het MCA, de gemeente Alkmaar en Univé verzekeringen. Wetenschappers belichten hierin culturele onderwerpen op het snijvlak van geneeskunde en maatschappij. De lezingen worden voorafgegaan door een kort optreden van conservatoriumstudenten van Hogeschool INHOLLAND Alkmaar. Eerdere lezingen zijn gehouden door Herman Pleij (2002) en Henk van Os (2001).