Ingezonden persbericht

Verdedigingswal voor het internationaal strafhof

SCHEVENINGEN, 20030226 -- Op 26 februari is op het strand van Scheveningen de operatie ALL4-JUSTICE-4ALL van start gegaan. Mensen van over de hele wereld nemen deel aan deze operatie, die de bedreiging van het Internationale Strafhof in Den Haag zichtbaar moet maken. Met de bouw van een lange verdedigingswal trekken zij letterlijk een symbolische streep in het zand: tot hier en niet verder.

De operatie 'ALL4-JUSTICE-4ALL' is een internationale actie op initiatief van het Volksfront van Hogerhand. Mensen in het buitenland nemen deel door via internet hun gezicht op te sturen voor de 'burgerwacht' van hun eigen land. Nederlanders kunnen zich aanmelden op het strand van Scheveningen om een paar uurtjes te komen meescheppen. Hiervoor is op de boulevard, recht voor het Kurhaus een meldpunt ingericht.

Het beeld moet op 11 maart a.s. klaar zijn. Op die dag worden de eerste rechters van het Internationale Strafhof door koningin Beatrix beëdigd. Talloze hoogwaardigheidsbekleders komen naar Den Haag om dit heuglijke moment te vieren: eindelijk zal de wereld over een instrument beschikken om oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de mensheid serieus aan te pakken.

Helaas is er weinig reden tot feest. De Verenigde Staten blijven zich namelijk met man en macht tegen het Strafhof verzetten. Dat verzet begon vorig jaar met de absurde 'Invasiewet' waarin Nederland met een aanval werd bedreigd als er ooit Amerikaanse verdachten voor het Strafhof terecht zouden staan. Nu probeert de regering Bush de legitimiteit van het Strafhof te ondergraven door steeds meer landen te dwingen bilaterale uitleveringsverdragen te sluiten.

Over de hele wereld klinken protesten tegen de ongehoorde machtspolitiek van de VS. Maar in deze roerige tijden lukt het politici niet om een eensluidend antwoord te formuleren. Ondertussen zwichten steeds meer landen voor de Amerikaanse druk en brokkelt de rechtsmacht van het Strafhof verder af. Zo dreigt het belangrijkste rechtsinstituut van deze nieuwe tijd een stille dood te sterven.

Met de verdedigingswal op het strand van Scheveningen, gaan de inwoners van alle 89 landen die inmiddels deelnemen aan het Strafhof, een duidelijk signaal aan de politiek afgeven. Schouder aan schouder zullen zij tonen hoe gewone burgers in ieder geval wél bereid zijn het Internationale Strafhof te verdedigen.

Informatie voor de pers:

Voor nadere toelichtingen kunt u zich richten tot de vrijwilligers op het strand van Scheveningen en telefonisch op 06 282 303 80 (contactpersoon: Ron de Haan). Strandwerkzaamheden vinden dagelijks plaats van 09:00 tot 18:00 uur. Het Volksfront Hogerhand is een open source organisatie die zich geheel op internet bevindt. Nadere informatie op www.hogerhand.nl