Socialistische Partij

12de congres

Krista van Velzen hijst actievlag tijdens beëdiging Strafhof door Beatrix

10-03-2003 * SP-Kamerlid Krista van Velzen zal morgen op het strand van Scheveningen protesteren tegen het internationale isolement waarop de Verenigde Staten aansturen. In het kader van operatie "ALL4-JUSTICE-4ALL" verrijzen tegenover het Kurhaus over de lengte van een kilometer 89 fortificaties. Deze symboliseren de 89 landen die, in tegenstelling tot de VS, wél deelnemen aan het Internationale Strafhof. Dinsdag 11 maart is de dag waarop de eerste rechters van het Strafhof door Koningin Beatrix beëdigd worden.

Krista van Velzen vindt het schandalig dat de regering Bush zich tegen het Strafhof blijft verzetten en zelfs campagne tégen het nieuwe rechtsinstituut voert. Daarom zal ze morgen met 88 anderen een vlag hijsen op een van de 89 forten. Van Velzen: "Het is goed dat Nederland bij de 89 landen hoort die meedoen met het Strafhof dat oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid serieus wil gaan aanpakken. Maar het is een schande dat de Amerikanen dit niet willen. Dit is het zoveelste moment waarop de VS zich van de internationale gemeenschap isoleren."

De afgelopen dagen werd gewerkt aan de opbouw van de forten, die over een lengte van meer dan een kilometer een verdedigingswal vormen op het Scheveningse strand. De SP heeft vijf forten 'geadopteerd' en morgen om 9.30 uur plaatsen vertegenwoordigers van de Amerikaanse burgerbeweging het negentigste en laatste verdedigingswerk: het fort van de VS.